rasprava u saboru

[FOTO] Burno u sabornici: Nije prošla odluka o obuci ukrajinskih vojnika, HDZ skupio samo 97 glasova

16.12.2022 u 09:50

Bionic
Reading

Hrvatski sabor danas će glasanjem završiti jesensko zasjedanje i otići na ustavnu stanku. Među točkama za glasanje je i obuka ukrajinskih vojnika, za koju vladajuća većina treba dvotrećinsku podršku

Iza 13 sati započelo je i glasovanje, a uoči samog glasanja o obuci ukrajinskih vojnika zaredali su se zahtjevi za stankom. Hrvatski suverenisti poručili su da neće podržati odluku. 'Time se izlažemo dodatnim sigurnosnim rizicima. Hrvatska nije Poljska ni Njemačka i ne treba se uvlačiti u to. Ne polažem račune ni Kijevu ni Moskvi, nego hrvatskom narodu. Nemojte dozvoliti da budete žetončići Andreja Plenkovića. Ako u Hrvatskoj dođe do bombaškog napada, vi ćete biti odgovorni za to', poručio je Marijan Pavliček oporbenim zastupnicima koji misle podržati odluku.

Stanku je zatražila i Dalija Orešković iz Centra koja je rekla da ovo nije način donošenja ovakve velike odluke. 'Još uvijek nije kasno da se odlučite za to da Vlada makar pokuša na primjeren način razgovarati s predsjednikom. A ako on odbije voditi brigu o vlastitoj odgovornosti, tada ćemo ponovno odlučivati, ali na način kako dolikuje ozbiljnoj državi. Povucite ovu točku s glasanja i nemojte od zastupnika raditi žetončiće', rekla je Orešković.

  • +12
Glasanje u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

HSS-ov Željko Lenart ustvrdio je da su ankete pokazale da su građani protiv ovakve odluke i da ih treba poslušati.

'Ministri su se u Bruxellesu naobećavali, a onda je Plenković morao kršiti Ustav da ispuni ono što su oni obećali. Ovo je kršenje Ustava. Možemo raspravljati je li ovo preveliki rizik za Hrvatsku, ali ovo nije smjelo doći u Sabor. Nećemo pristupiti glasanju', rekao je Mostov Nino Raspudić. 'Ovdje se odlučuje o zaštiti Ustava ili zaštiti Plenkovićeve briselske karijere', dodao je.

'Pridružite se slavlju u Moskvi na kojem će biti Putin, Dodik i vjerojatno Vučić', poručio je Hrvoje Zekanović Pavličeku, Sačiću i ostalima koji će biti protiv.

'Klečat ću na kuruzi što sam doprinio da ovakav čovjek nepošten i nemoralan sjedi tu, ruglo za čovječanstvo!', odgovorio mu je Željko Sačić i odmah zaradio opomenu.

Stanku je zatražio Dario Hrbak iz HSLS-a. '22 zemlje EU odlučile su podržati ovu misiju, jučer je to učinila Slovenija. Hrvatski vojnici se nalaze na Kosovu i BiH u sličnim misijama. Pljeskali smo ukrajinskom veleposlaniku, predsjedniku Vrhovne rade. Neki tvrde da to nije naš rat. Koju poruku šaljemo saveznicima, NATO-u? Vrlo je ružno kolegu Ostojića ili Bartulicu nazvati žetončićima', rekao je Hrebak.

'Želimo stanku i analizirati čudnu tezu da ćemo biti meta i doći na crnu listu Putina. Pa ja bi glasao protiv ako to znači da će nas maknuti s liste. Glasat ćemo ono što bi i mi htjeli 90-ih da glasaju i za nas. Deklaratorno ste podržali deklaraciju,a ovo je konkretno', rekao je Predrag Štromar iz HNS-a.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić. 'Mi danas ne odlučujemo o potpori Vladu jer je ona neupitna. Mi odlučujemo između dobra i zla, agresora i žrtve, Rusije i Ukrajine, nasilja i ukrajinske žrtve. Da su se zastupnici krzmali prije 30 godina ne bi bilo ni NATO-a ni EU ni Schengena. Dok mi ovdje raspravljamo, oči Ukrajinaca su uperene u Sabor. Siguran sam da im prolaze kroz glavu riječi Martina Luthera Kinga - Neću pamtiti riječi svojih neprijatelja, nego šutnju svojih prijatelja', rekao je Bačić.

'Hrvatska solidarno stoji uz Ukrajinu od prvog dana, a to govore i svi napori koje smo u Saboru podržali. Hrvatska treba biti dio misija pomoći u Ukrajini pa i ove misije. Ali predložili smo da Hrvatska sudjeluje u obuci u pogledu neborbenih aktivnosti. Time smanjujemo rizik za Hrvatsku ali radimo to u skladu s mišljenjem građana, vojnom i ekonomskom moći', rekla je Sandra Benčić iz kluba Zeleno-lijevo bloka.

Za stanku se javio i Ivan Penava iz Domovinskog pokreta poručivši da je ovo 'nezrela odluka'. 'Moramo biti svjesni da nas gledaju ljudi u kontejnerima, oni koji su otišli iz države, oni koji su na minimalcu. Dovesti vojsku države u ratu, koja je u ratu protiv okrutnog agresora i nuklearne velesile, sa razgranatom špijunskom mrežom..Dovesti to i izložiti naš narod tom riziku je po meni vrlo nezrelo, nedržavnički i volio bih da svi razmislite o odgovornosti koju možete prouzročiti svima nama sa ovakvim nezrelim prijedlozima', poručio je Penava.

Odgovorio mu je Jandroković. 'Ovako su govorili oni koji su odgovarali Hrvatsku da stane u obranu svog teritorija i države. Nevjerojatno mi je da vi iz Vukovara ovako govorite', rekao je Jandroković i sam sebi dao opomenu.

Predsjednik Sabora je u posljednjih sat vremena podijelio desetke opomena zbog zlouporabe povrede poslovnika, nekolicinu njih u burnim reakcijama koje su uslijedile nakon govora Penave.

Stanku je zatražio i SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Naša je obaveza da pustimo svakog da glasa po vlastitiom uvjerenju i osjećaju odgovornosti. Neka to nitko drugi ne određuje, niti ovdje niti izvan ovog doma. Da kojim slučajem trebamo odlučivati da li će sutra svanuti i da postoji neka procedura, mi bismo to uništili. Kao što smo uništili odredbe Ustava po kojima se treba dogovoriti o veleposlanicima, Vrhovnom sudu pa i o ovome. Prepoznajmo tko je taj koji tu proceduru sustavno uništava', rekao je Pupovac, na što su iz oporbe počeli dobacivati - 'HDZ!'

Nakon toga Jandroković je odredio stanku, a nakon stanke održano je i glasanje. Za obuku ukrajinskih vojnika glasalo je 97 zastupnika, a deset ih je bilo protiv. Većina oporbe nije se ni uključila za glasanje. Vladajućoj većini je prolazak odluke trebao 101 glas.

Obuku ukrajinskih vojnika na kraju su podržali Socijaldemokrati, IDS i Milan Vrkljan iz Kluba Za pravednu Hrvatsku, no ni to nije bilo dovoljno za dvotrećinsku većinu.

'Moj je stav jasan - Ukrajini i narodu Ukrajine trebamo i moramo pomoći! Branimo vrijednost koja je meni osobno najbitnija-slobodu! Moj glas za je glas za pomoć Ukrajini, za slobodu i za demokratski Zapad kojem pripadamo! Ovo nije podrška niti Vladi, niti premijeru, a najmanje HDZ-u. Odgovornost je predsjednika Vlade i države da se parlament u ovakve dvojbe više ne dovodi! Moramo mijenjati Ustav i jasno propisati sve postupke i sudjelovanje Vlade i predsjednika u ovakvim procesima. Neka je njima dvama na savjest sve loše oko ovakve dvojbe', objasnio je na Twitteru Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata zbog čega je podržao obuku ukrajinskih vojnika.

Sjednica Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Na temu obuke ukrajinskih vojnika zastupnici su se jutros osvrnuli i u slobodnim govorima.

Ante Prkačin iz Domovinskog pokreta kazao je da su stranci imali ozbiljnu dilemu o točki od koje se trese Hrvatska. 'Od usputne rutinske teme trese se Hrvatska. Tu se radi o iščašenom pokušaju Europske unije da se i ona igra rata. Umjesto da EU prikuplja deke, čizme i priprema smještaj za izbjeglice, oni bi se igrali rata. I onda su se sjetili da ne mogu donijeti odluku nego preporuku. Da ne bi doživjeli sramotu, onda agitiraju da se pridruži što više članica', rekao je Prkačin.

'Nama petljanje na ovaj način u Ukrajinu ne treba, što god NATO tražio od nas. Mi na sudbinu Ukrajine ne utječemo ni u najmanjoj mogućoj mjeri', kazao je.

'Predsjedniku Vlade, narod koji je žrtva agresije ne bi trebao biti i žrtva politikanstva koje provodite sa saborskim zastupnicima', poručila je s govornice Marijana Puljak iz Centra.

'Skupljate glasove kao konspirativne doušnike', rekla je, kazavši da se premijer oko obuke ukrajinskih vojnika trebao dogovoriti s predsjednikom RH, a onda i s najvećim oporbenim klubovima.

'Ne dozvoljavate nam da dostojno damo glas za žrtvu', kazala je Puljak. 'Odustanite od glasanja danas i dogovorite se', poručila je zastupnica.

'U prvom planu je samo kako će Sabor glasati o misiji obučavanja ukrajinske vojske. A zašto? Zato što je Plenković svojim ogromnim egom i megalomanijom pretvorio to u sve osim u raspravu o pomoći Ukrajini. Danas odlučujemo hoćemo li Plenkoviću dopustiti da preuzme sve poluge upravljanja Hrvatskom i da provede mini državni udar. U klubu SDP-a rukama i nogama borit ćemo se da to ne uspije. U demokratskoj državi ovakvo silovanje procedure, skupljanje žetona po hodnicima i povlačenje za rukav samo da bi se bildao ego nisu prihvatljivi', poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

'Sve se svodi na to hoće li u Saboru biti 101 zastupnik koji će pristati na ljigavu manipulaciju koju provode Plenković i većina', poručio je predsjednik SDP-a.

  • +4
Sjednica Sabora 16.12 Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Podsjetimo, vladajući za izglasavanje odluke, oko koje se već mjesecima lome koplja između Banskih dvora i Pantovčaka, trebaju dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas.