potrebna 2/3 većina

Bačić vjeruje kako će imati 'više od potrebnih 101 glas' za obuku ukrajinskih vojnika: Ne želim biti kalkulator

15.12.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Šef saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić pozvao je u četvrtak sve zastupnike da sutra podrže odluku o sudjelovanju Hrvatske u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini (EUMAM), a vjeruje da će ona biti izglasana i s više od potrebnih 101 glas, što je nužna dvotrećinska većina

U izjavi za novinare u Saboru, upitan postoji li dvotrećinska većina za izglasavanje odluke, Bačić je podsjetio da već danima traju konzultacije s oporbenim strankama te rekao kako očekuje da na tome tragu "oporbene stranke podrže odluku i da ona dobije potrebnu dvotrećinsku većinu u Hrvatskome saboru". Na primjedbu novinara kako su oni izbrojali da će za odluku glasati točno 101 zastupnik te na pitanje kakva je njegova računica, Bačić je odgovorio da "ne želi biti kalkulator" te je pozvao "na političkoj, vrijednosnoj razni" sve zastupnike da glasaju i da taj rezultat "bude puno veći od 101 glasa".

Ponovio je da je procedura koja prethodi izglasavanju u Saboru napravljena u skladu s Ustavom i s dosadašnjom praksom te pozvao zastupnike da glasaju za odluku o kojoj Sabor mora odlučiti dvotrećinskom većinom budući da nema pozitivne prethodne suglasnosti predsjednika Republike.

"Iz razgovora koje sam vodio ovih dana, ako političke stranke i dalje budu na stavu kojega smo komunicirali, ja očekujem usvajanje", rekao je Bačić. Nama u Klubu HDZ-a je važno da smo predložili odluku koja je u skladu s Ustavom, a Ustav je predvidio i mogućnost da se predsjednik Republike i Vlada ne usklade i u tom je trenutku na nama zastupnicima odgovornost, naglasio je.

  • +5
Nastavak sjednice Sabora 15. prosinca Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

"I nikakvo sakrivanje iza neusklađenosti stava Vlade i predsjednika Republike neće prekriti njihovu želju i njihov stav da u trenutku kada treba pomoći Ukrajini oni nisu digli ruku. To će na kraju dana biti jedino bitno", poručio je Bačić zastupnicima. Na njima je, na meni kao zastupniku je da sutra odlučim je li ta odluka dobra za Hrvatsku, je li na tragu deklaracije Sabora o Ukrajini i hoćemo li sutra položiti ispit solidarnosti i empatije prema ukrajinskom narodu', dodao je.

"Jedino pitanje koja će u budućnosti biti bitno je jesi li kod tog glasovanja odlučio sam, temeljem vlastitih stavova. A je li u pitanju bilo nešto drugo, primjerice animozitet prema HDZ-u, premijeru, pokušaj nanošenja političke štete, za mene je drugorazredno", dodao je. Sutra je prije svega ispit zrelosti za političare koji budu odlučivali, rekao je Bačić istaknuvši kako je minimum koji oni kao zastupnici mogu napraviti, dići ruku za pomoć Ukrajini. Budući da je spomenuo animozitet prema HDZ-u, novinari su ga pitali "koliko je on u igri" kod onih koji se protive donošenju odluke, a Bačić je odgovorio kako ne može vidjeti "nikakav drugi argument osim jednog neslaganja i animoziteta oporbe prema HDZ-u".