na odboru za ustav

Otkrivamo kome će se u petak prikloniti Vesna Pusić

04.05.2017 u 16:56

Bionic
Reading

Tportal neslužbeno doznaje da će Vesna Pusić (HNS), članica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na sjednici Odbora u petak ujutro podržati SDP-ov prijedlog da se među aktualnim potpredsjednicima Sabora izabere tzv. tehnički predsjednik Sabora s ograničenim ovlastima. Termin 'tehnički predsjednik Sabora' iznio je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, koji je objasnio da bi zadaća takvog predsjednika Sabora bila tek provesti postupak izbora novog predsjednika

Sjednica Odbora za Ustav sazvana je za 10 sati u petak, a o mišljenju Odbora o tome tko može nastaviti voditi sjednicu nakon što je Božo Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora glasovat će saborski zastupnici na sjednici koja počinje u 11 sati. Postavilo se pitanje kako će se na sjednici Odbora izjasniti Vesna Pusić, s obzirom na to da je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak, za razliku od Grbina koji je Reineru osporio pravo na sjedi na stolici predsjednika Sabora, rekao da mu nije sporno da netko od potpredsjednika Sabora vodi sjednicu i da smatra kako se na tome ne treba dokazivati u odnosu prema HDZ-u. 

Podsjetimo, Hrvatski sabor završio je u četvrtak poslijepodne s radom, nakon što je svih deset prijavljenih zastupničkih klubova odustalo od rasprave o tome može li Reiner nastaviti voditi sjednicu nakon ostavke Bože Petrova. 

Nema smisla nastaviti sjednicu prije nego što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade svoje mišljenje, rekao je Mostov Robert Podolnjak, inače predsjednik tog saborskog Odbora. Potpredsjednik je Peđa Grbin (SDP), a članovi su Arsen Bauk (SDP), Branko Bačić (HDZ), Dražen Bošnjaković (HDZ), Siniša Hajdaš Dončić (SDP), Gordan Jandroković (HDZ), Marija Jelkovac (HDZ), Orsat Miljenić (SDP), Milanka Opačić (SDP), Milorad Pupovac (SDSS),  Vesna Pusić (HNS) i Marko Šimić (HDZ). 

SDP će na sjednici Odbora za Ustav predložiti da Odbor dade mišljenje da u ovoj situaciji postoji pravna praznina. Stoga će predložiti da se između aktualnih potpredsjednika Sabora (tri HDZ-ova te dva oporbena) izabere obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora, a taj obnašatelj dužnosti, prema prijedlogu SDP-a, imao bi ograničen mandat i mogao bi predsjedati samo izborom novog predsjednika Sabora i onim točkama koje Sabor mora odraditi sukladno Ustavu. 

'Meni osobno nema smisla da osoba koja nije izabrana za predsjednika Sabora odlučuje o tome kako i kada ćemo glasati o proračunu, o zakonima, kada će Sabor raditi i tako dalje. Idemo se sutra dogovoriti i izabrati predsjednika. Ako ne, ishod je jasan, idemo na izbore i neka građani odluče', kazao je Peđa Grbin za Vijesti RTL-a

Naglašava da u saborskom Poslovniku nije regulirana situacija u kojoj predsjednik Sabora podnosi ostavku, jasne vladajuće većine nema. 'Mi pred njom možemo zatvarati oči, ali to je činjenica. Nema vladajuće većine, nema vlasti, nema odluka, i problemi se ne mogu rješavati. To je najveći problem u koji su nas danas doveli HDZ i Most', ustvrdio je Grbin.

Dok oporba, ponajprije SDP, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina, a to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine, Reiner ustraje u tumačenju da Sabor nije glasovao o povjerenju Vladi i premijeru, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Saborski veteran Vladimir Šeks (HDZ) dao je za pravo Reineru. Saborskim je novinarima tumačio da u Poslovniku postoji odredba da predsjednika Sabora, ako je spriječen, mijenja potpredsjednik izabran iz parlamentrane većine.

'Tri su potpredsjednika birana iz redova parlamentarne većine koja je postojala u vrijeme kad su birani', rekao je Šeks i ustvrdio kako je sasvim legitimno da jedan od te trojice privremeno zasjedne u predsjedničku stolicu.

Zanimljivo će u petak ujutro biti vidjeti stajalište Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav s obzirom na to da u njemu većinu čine SDP i sada oporbeni Most.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je da će HNS podnijeti prijedlog za glasovanje o povjerenju Vladi, a uspiju li prikupiti 31 zastupnički potpis, koliko im je potrebno, Vlada će se o tome morati očitovati u roku od 7 dana. 

Odnosi između HNS-a i SDP-a nisu jasni. SDP-ov predsjednik Davor Bernardić izbjegao je odgovoriti na novinarsko pitanje hoće li SDP potpisati HNS-ov prijedlog za glasovanje o povjerenju Vladi, rekavši tek da 'Parlament ne može zasjedati, a SDP neće sudjelovati u ovoj lakrdiji i agoniji koju su nam priuštili HDZ i Most'.

'Za ovu destabilizaciju Hrvatske odgovorni su isključivo Plenković i HDZ. Hrvatska se nalazi u parlamentarnoj krizi. Vlada treba otići, glasat ćemo za raspuštanje parlamenta, očekujem to i od HNS-a', rekao je Bernardić. 

Prijedlog HDZ-a, koji još uvijek nije formaliziran, jest da novi predsjednik Sabora bude potpredsjednik Gordan Jandroković. Prema saborskom Poslovniku, za izbor predsjednika Sabora nije potrebna natpolovična većina od 76 glasova saborskih zastupnika, već polovica od broja zastupnika koji se u trenutku glasovanja nađu u sabornici, uz preduvjet da postoji kvorum.