nevolje na vidiku

SRUUK poslao poruke upozorenja za tri županije, oglašen crveni meteoalarm

18.01.2024 u 16:57

Bionic
Reading

Državni hidrometorološki zavod (DHMZ) za sutra je izdao meteoalarm za čak šest regija. Najavljena je obilna kiša i orkanska bura, ponajprije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Stiže i snijeg. Nakon današnje južine i visokih temperatura, netipičnih za ovo doba godine, snijega će od sutra biti uglavnom u gorskim predjelima, ali i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije

Na snazi je najviši, crveni stupanj meteoalarma za Riječku i Gospićku regiju, Kvarner i Kvarnerić, Zapadnu obalu Istre i Srednju Dalmaciju. Ako nije nužno, ne krećite na put!, upozorili su iz DHMZ-a građane.

Upozorenje na sutrašnje vremenske nepogode građanima stiže i putem SRUUK-a, sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a podsjeća da su prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno i narančasto upozorenje zbog vjetra i snijega. Očekuju se jaki i olujni udari vjetra te lokalno obilan snijeg i stvaranje debljeg snježnog pokrivača, mećava i snježni zapusi.

Temeljem odluke DHMZ-a, danas je putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, građanima na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske te jugozapadnog i zapadnog dijela Karlovačke županije poslana SMS poruka sljedećeg sadržaja: Oprez: u petak snijeg, olujan vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura.

  • +14
Izlilo se more pod naletima olujnog juga na kaštelanskoj obali Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Iz MUP-a pozivaju građane da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere. Također, pozivaju građane da za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti, nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

DHMZ: Prognoza vremena za petak

Umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, ponegdje i grmljavinom. U unutrašnjosti će u noći i ujutro uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, u gorju i debljeg. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i uz obalu, moguće i na nekim otocima. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, u Gorskoj Hrvatskoj s olujnim udarima. Na Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo već ujutro na sjevernom dijelu okretati na olujnu buru, pod Velebitom i orkansku, a do kraja dana proširit će se duž cijele obale.