VREMENSKA PROGNOZA

Hoće li nas danas mimoići pljuskovi i grmljavina? Evo što najavljuju prognostičari

17.06.2019 u 07:27

Bionic
Reading

Nakon velikog nevremena koje je sinoć zahvatilo gotovo sve krajeve Hrvatske, i u ponedjeljak se na kopnu očekuje promjenljivo i svježije. Povremeno će biti kiše, mjestimice opet i pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu sunčanije i većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a duž ostatka obale vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna od 24 do 28 , na Jadranu od 28 do 32 °C, javlja DHMZ.

Pogledajte kako je to sinoć izgledalo u Zagrebu

U Zagrebu će danas biti promjenljivo oblačno i svježije. Povremeno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom.

>>> HAK: Zbog jakog vjetra zabrane prometa autobusima

Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27 °C.

  • +14
Munje nad Zagrebom Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

U utorak u unutrašnjosti će biti promjenljivo, još u prvom dijelu dana i pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše ili poneki pljusak. Na Jadranu će prevladavati sunčano. Vjetar većinom slab. Na Jadranu će u noći i ujutro puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita na udare i jaka, a danju zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu između 20 i 24. Najviša dnevna uglavnom od 25 do 30 °C.

Promjenljivo oblačno bit će sutra i u Zagrebu, na širem području grada povremeno uz malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 20, a najviša dnevna oko 27 °C.

  • +6
Proljetni pljusak u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Prognoza po regijama za ponedjeljak

Istočna Hrvatska

Promjenljivo i svježije, mjestimice uz malo kiše ili pljuskove s grmljavinom, a još u noći i ujutro moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 20, a najviša dnevna od 25 do 28 °C.

Središnja Hrvatska

Promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja te povremenu kišu ili pljusak s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 19, a najviša dnevna od 24 do 27 °C.

  • +3
Prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Gorski kotar i Lika

Promjenljivo i svježije. Povremeno će biti kiše, a mjestimice i pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 17, a najviša dnevna od 21 do 24 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, a uz dnevni razvoj oblaka pljuskovi praćeni grmljavinom mogući su uglavnom u unutrašnjosti Istre. Puhat će umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 19 do 23. Najviša dnevna od 28 do 31 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a u unutrašnjosti može pasti i poneki popodnevni pljusak s grmljavinom. U sjevernoj Dalmaciji puhat će umjerena bura, a duž ostatka obale vjetar uglavnom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 19 do 23. Najviša dnevna od 30 do 32 °C.

Biometeorološka prognoza

Poboljšanje općeg stanja

S promjenom vremena, u većem dijelu Hrvatske će temperature biti ugodnije nego prethodnih dana, pa će mnogi osjetiti poboljšanje općeg stanja. Atmosfera neće biti sasvim stabilna pa su kod meteoropata i kroničnih bolesnika, osobito u unutrašnjosti zemlje, i dalje moguće manje tegobe uzrokovane vremenom.