VRUĆINAMA JE KRAJ

Nevrijeme s gromovima, jakom kišom i tučom pogodilo cijelu zemlju. Oprez na cesti - ima poplavljenih prometnica!

16.06.2019 u 18:30

Bionic
Reading

Nakon gotovo tjedan dana neprekidnih vrućina, dio Hrvatske zahvatilo je nevrijeme obilježeno tučom i jakom kišom. U popodnevnim satima najgore je prošao dio središnje Hrvatske od Novske do Nove Gradiške, gdje je zabilježena tuča veličine oraha, dok se navečer nevrijeme proširilo i na ostatak zemlje

Radar munja Istrameta je između 19:30 i 21:30 registrirao čak 16 360 udara munja, a najjači udari bili su iznad Gorskog kotara, da bi se potom proširili prema istoku.

HAK je u nedjelju navečer javio kako zbog mjestimice jakih pljuskova kiše, ponegdje s tučom i veće količine vode na kolniku, promet teče usporeno mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji.

  • +14
Munje nad Zagrebom Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i za II skupinu - dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom.

Krunoslav Mikec iz DHMZ-a ranije tijekom dana za HRT najavio je pljuskove u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima u gotovo cijeloj unutrašnjosti, i to naročito na području Gorskog kotara, središnje Hrvatske, te na području Slavonije i Baranje.

U Novoj Gradišci već tijekom popodneva viđene su pijavice.

Navečer se i nad Zagrebom i okolicom nebo naglo smrklo, a oko 21 sat počele su munje i gromovi.

Što se priobalja tiče, dok je uz obalu i na otocima prevladavalo sunčano, u kasnim popodnevnim satima iznad Dinarida je počeo jak razvoj oblaka koji je u dijelu Zagore donio kišu, pljuskove, grmljavinu, a ponegdje i tuču. Tako je tuče popodne bilo na padinama Kamešnice i Dinare, sve do Hrvaca, javila je Dalmacija danas. U Vinaliću, zapadno od Peruće, palo je 16 litara oborine po kvadratnom metru, a u Hrvacama 10 litara.

Na stranici Neverin.hr objavljena je fotografija i video zapis Stele Miković Stojić, koja prikazuje veličinu tuče koja je pogodila Novsku, a tuča, munje i gromovi pogodili su i Gorski kotar te Kvarner.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Stela Miković Stojić