POVIJESNO ISPITIVANJE

Hoće li Murdoch slomiti zube britanskog parlamenta?

19.07.2011 u 12:52

Bionic
Reading

Do prije samo tjedan dana medijski mogul Rupert Murdoch, njegov sin James Murdoch i bivša urednica tabloida Rebekah Brooks bili su tri najmoćnije osobe u britanskom medijskom prostoru. Danas će se pak suočiti s ispitivanjem u britanskom parlamentu, gdje će ih zastupnici tijekom tri sata suočavati s posljedicama i razmjerima krize koju su izazvali ukoliko su znali, odobravali i zataškavali prisluškivanja telefonskih razgovora tisuća osoba

News International, britanska podružnica Murdochove News Corp, središte je skandala telefonskog prisluškivanja koja je potresla njezino medijsko carstvo, britanske političare i čelništvo policije. U svrhu podizanja naklade i profita djelatnici tabloida News of the World prisluškivali su i obitelji žrtava ubojstava.

Ispitivanje navedenog trojca moglo bi biti najozbiljniji test parlamentarne vlasti od osnutka sustava parlamentarnih povjerenstava 1979. godine, piše britanski Guardian. Ujedno, riječ je o jedinstvenoj prilici suočavanja nedodirljivog Ruperta Murdocha (80) s vlastitom odgovornošću u medijskom svijetu.

James Murdoch, čije je predsjedništvo nad satelitskom televizijom BSkyB već dovedeno u pitanje, suočit će se s ključnim testom svoje profesionalne reputacije – morat će objasniti zašto je odobrio isplate za zataškavanje nezakonitog telefonskog prisluškivanja koje su provodili djelatnici netom ugaslog tablodia News of the World.

Morat će odgovoriti i na optužbe pomoćnika direktora Scotland Yarda Johna Yatesa da je tvrtka odbila traženu suradnju s policijom u razdoblju od 2006. do 2010. godine.

James Murdoch priznao je da je odobrio isplate kako bi utišao predsjednika nogometnog saveza Gordona Taylora u optužbama za prisluškivanje njegovih razgovora. Murdoch mlađi rekao je da žali zbog tih isplata i da nije raspolagao svim činjenicama kada ih je odobravao.

Rupert Murdoch vjerojatno će ponuditi dodatne isprike zbog 'hakiranja' telefona obitelji ubijenih. Tijekom vikenda Murdochov News Corp. zakupio je oglasni prostor u britanskim tiskovinama i izrazio žaljenje zbog svojih propusta. No prošlog tjedna Murdoch je izjavio Wall Street Journalu – u vlasništvu News Corp. – da je odgovor njegove tvrtke na krizu bio 'izuzetno dobar, na svaki mogući način', te da su počinjene samo 'manje pogreške'.

Dionice News Corp. kontinuirano padaju, kako u SAD-u, tako i u Australiji. Murdoch je bio prisiljen povući se iz operacije potpunog preuzimanja BskyB-a.

Murdochovi će nastojati prikazati krizu kao problem s isključivo britanskim medijima, koji dijele mnogi tamošnji tabloidi. U stvari, radi se o međunarodnom problemu, koji obilježava medijska (ne)kultura i senzacionalizam koje generira u svojim izdanjima.

Odvjetnici Rebeke Brooks, bivše Murdohove urednice koja je u nedjelju provela 12 sati u policijskoj postaji, potvrdili su da će se ona odazvati pozivu na saslušanje u parlamentu. Njezin branitelj Stephen Parkinson rekao je da ona nije odgovorna ni za kakvo kazneno djelo te je napao policiju zbog uhićenja koje joj je nanijelo 'ogromnu štetu u reputaciji'.

'Nisu je suočili ni sa kakvim optužbama, niti su joj pokazali dokumente koji bi je povezivali s bilo kakvim zločinom. Policija će morati položiti račune za svoje djelovanje, osobito za odluku da je uhite', rekao je Parkinson.

Ispitivanje Rebeke Brooks bit će odvojeno od ispitivanja Murdochovih, no može biti prekinuto ukoliko njezini odvjetnici zaključe da ona ne može odgovarati na pitanja koja bi joj mogla nanijeti štetu. Brooks je angažirala Davida Wilsona, predsjednika PR agencije Bell Pottinger, kao svog glasnogovornika.