VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Hoće li Milanovićeva vlada riješiti pitanje zaštićenih najmoprimaca?

03.07.2012 u 07:10

Bionic
Reading

Kao što smo nedavno pisali, u Hrvatskoj oko šest tisuća obitelji, a najviše u Zagrebu i Splitu, živi u svojim stanovima kao zaštićeni najmoprimci. Upravo riječ 'svojim' komplicira ovu tematiku do te mjere da je se nijedna Vlada u zadnjih 20 godina nije usudila niti dotaknuti ili, točnije, razriješiti. Pitanje je kroz zakonodavne mehanizme već toliko zakrčeno odredbama i uredbama da više ni najmoprimci ni nominalni vlasnici stanova ne znaju kakva prava imaju, a ni zakonodavac, čini se, pojma nema kako to riješiti

Naime, zaštićeni najmoprimac, kao što i sama riječ kaže, zaštićen je od deložacije iako stan koji uživa nije njegov. Načelno, bez straha od gubljenja stanarskoga prava, živi u 'svom' stanu, ima ga pravo koristiti (ali ne i preuređivati – jer nije njegov), a njegovi krvni nasljednici, i to isključivo djeca, imaju pravo i naslijediti taj stan. Nepravda je u ovom slučaju razdijeljena i na one koji u prosjeku već više od pola stoljeća uživaju dodijeljene im stanove, ali jednako tako i one kojima su u prošlom sustavu te nekretnine oduzete.

Budući da se radi o izuzetno osjetljivom socijalnom pitanju, a na takvima se poeni, oni politički, najčešće obilato gube, nije ni čudo da od nastanka neovisne Hrvatske do sada problem nije ni načet, a kamoli riješen. Hoće li to možda učiniti Milanovićeva vlada, koja se iz petnih žila nabacivala obećanjima, busala i busa u prsa kako će dovesti ovu državu u red uhvatiti se u koštac s ovim problemom, pitali smo u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Kao što to obično biva kad je riječ o pitanju zaštićenih najmoprimaca, dobili smo i odgovor 'zaštićen' od ikakve konkretne predodžbe o rješenju rečenog.


U pismenom odgovoru na pitanje razmišlja li ova vlada o tome kako riješiti pitanje tzv. zaštićenih najmoprimaca stoji: 'Ministarstvo razmatra predmetnu problematiku. Nakon analize mogućnosti, u okviru mogućeg i raspoloživih sredstava, predložit će se odgovarajuća zakonska rješenja. Kada će to biti vremenski, ovoga trenutka ne možemo spekulirati. Za rješavanje spomenutog pitanja nužno će biti osigurati znatna financijska sredstva čiji okviri se definiraju državnim proračunom. U tom smislu osnovana je međuresorna radna skupina koju čine pravni i financijski stručnjaci i koja će raditi na rješavanju prijepornih pitanja u ovom vrlo složenom i osjetljivom pitanju.'

Od glasnogovornice Ministarstva, Đurđice Čočić, uspjeli smo dobiti šturu izjavu kako će oni kao ministarstvo predložiti neka rješenja, a u prilog tome valjda ide i gore navedena činjenica da se upravo zbog ovog problema osnovala rečena međuresorna radna skupina. Međutim, isto tako, Ministarstvo, prema njezinim riječima, ne može decidirano tvrditi da će prijedlozi koje radna skupina izradi i predloži, biti i prihvaćeni. Odluka o tome ostaje na pravnim i sudskim instancama koje će ih razmatrati, a to je u ovom trenutku u domeni čistog nagađanja.

Do tada, zaštićeni su najmoprimci i nominalni vlasnici stanova i dalje na 'status quo' liniji, na kojoj stoje više od dva desetljeća. Ipak, ovaj 'Gordijev čvor', u kojem su zapetljani mnogi životi, kao i nepravda koju trpe i vlasnici i zaštićeni najmoprimci, iako ga nije moguće jednostavno riješiti, polako se počeo otpetljavati. Sa sigurnošću tvrditi kada će se i otpetljati međutim, nitko ne može ili ne želi reći.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.