NAJNEIZVJESNIJI IZBORI U 30 GODINA

Hoće li Kanada skrenuti ulijevo?

02.05.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Premda je uspješno izašla iz recesije, doduše uz dodatna zaduženja i premda se radi o jednoj od najzdravijih ekonomija zapadnih zemalja, današnji parlamentarni izbori u Kanadi su najneizvjesniji u posljednjih 30 godina. Vladajuće konzervativce mogla bi s vlasti skinuti stranka Novih demokrata, umjereni ljevičari koji žele veće korporativne poreze i jaču socijalnu državu

Nikada u zadnje tri dekade nije bilo tako neizvjesno u zemlji sobova i snježne montonije, pogotovo ne na političkoj sceni na kojoj su se prijateljski izmjenjivale dvije najveće stranke, liberalna odnosno konzervativna. Vodeći dvojac mora na današnjim izborima pozdraviti još jednog ozbiljnog trkača. Izborne ankete zabilježile su neočekivani rast popularnosti za New Democratse – stranku koja želi po džepu opaliti velike korporacije rigoroznijom poreznom politikom, još snažnije implementirati socijalne beneficije i pretvoriti Kanadu u izvoznog energetskog giganta s nešto manje ekološke obazrivosti i nešto više profita.

Trenutno vladajući konzervativci u posljednjim su predizbornim anketama pokupili 37 posto glasova, New Democrats 30,6. Pitanje sutrašnjeg dana bit će kome će liberali dati koalicijsku ruku sa svojih 22,7 posto anketnih glasova. Sadašnji premijer Stephen Harper širi politički bauk izjavama da će eventualna demokratsko-liberalna koalicija uništiti kanadski ekonomiju i plodove uspješnog izlaska iz recesije. Čovjek je nediplomatskim izjavama praktički prepilio granu na kojoj sjedi jer je u predizbornoj kampanji navalio na liberale bez kojih, čini se, neće moći sastaviti vladu. Parlamentarna većina se prema kanadskom sustavu osvaja s otprilike 40 posto dobivenih glasova.

Zemlja će na financijskom tržištu kotirati kao i prije, bez obzira na to tko sastavlja vladu, jer su sve tri stranke obećale rebalans budžeta, na što investitori redovito pozitivno reagiraju.

Vođa New Democratsa Jack Layton samouvjereno je uletio u izbornu utrku, moleći glasače da mu pruže priliku da pokaže što zna i umije. Eto, čini se da je u nekim zemljama dovoljno samo pristojno zamoliti i eto te na vlasti.