izbori_tportal copy-08

KOMORNO NA IBLEROVU TRGU

Hoće li izbornu katastrofu Bernardić platiti foteljom?

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 22.05.2017 11:04
  • Objavljeno 22.05.2017 u 10:52
Bionic
Reading

'Zajedno možemo mijenjati Hrvatsku', slogan je pod kojim je SDP krenuo u kampanju za lokalne izbore. No nakon sinoćnjih rezultata može se zaključiti da Hrvatsku nisu izmijenili, a ako je suditi po atmosferi koja je vladala u središnjici stranke, za to nisu ni imali pretjerano volje

SDP sinoć definitivno nije slavio i takva je atmosfera prevladavala u stožeru od samog početka dočeka (ili onoga što su u središnjici valjda htjeli da bude doček) rezultata na Iblerovu trgu.

Novinarske ekipe počele su stizati već oko 18 sati, no uz sporadičan dolazak nekog SDP-ovca, poput saborskog zastupnika Gordana Marasa ili glavnog tajnika SDP-a Zvane Brumnića, poznatijih stranačkih dužnosnika nije se moglo vidjeti.

U pustoj velikoj dvorani na Ibleru rezultate prvih izlaznih anketa u 19 sati 20-ak novinara i snimatelja dočekalo je samo, a tek desetak minuta kasnije s gornjih katova spustio se SDP-ov tajnik Brumnić s desetak javnosti nepoznatih SDP-ovaca kako bi dali prve televizijske izjave. No s novinarima se nisu dugo zadržali nego su se odmah vratili na kat, gdje je navodno, uvjeravali su nas u stranci, predsjednik SDP-a Davor Bernardić pratio izborne rezultate.

Ceremonija spuštanja i penjanja potrajala je gotovo do 21 sat, kad su se očekivali i prvi službeni rezultati. Sve to vrijeme novinari su, uz sporadično pojavljivanje nekog poznatijeg dužnosnika stranke poput Rajka Ostojića, Bojana Glavaševića ili kandidata za zagrebačkog dogradonačelnika Draženka Pandeka, uglavnom sami bili u dvorani za doček rezultata, u kojoj SDP-ovci nisu ni osigurali televizore na kojima bi se mogli pratiti televizijski programi i rezultati.

Stoga ne čudi to što je u 21 sat SDP-ov Gordan Maras na jednom od novinarskih računala, okružen kolegama novinarima, pratio prve rezultate na DIP-ovim stranicama. U tom trenutku SDP je mogao biti zadovoljan, njihova dva postojeća župana vodila su u svojim županijama (u kojima su na kraju i odnijeli pobjedu u prvom krugu), a i mogli su biti zadovoljni rezultatima kandidata za župane koalicijskih partnera, poput HSS-ova Stjepana Kožića ili nezavisnog Damira Bajsa.

Zadovoljni su u SDP-u bili i rezultatima u Rijeci, Osijeku, nekim manjim gradovima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i rezultatom HNS-ove Anke Mrak Taritaš u Zagrebu. U službenim izjavama, doduše, isticali su više poraz HDZ-a, odnosno njihova Drage Prgometa, a izbjegavali odgovore na novinarska pitanja oko SDP-ova rezultata za Skupštinu.

'U Zagrebu smo potonuli'

'Katastrofa, u Zagrebu smo potonuli', kazali su nam oko 22 sata neki od SDP-ovaca. Naime, prema konačnim rezultatima za Skupštinu, SDP sa svojim partnerima više nije prva opcija u njoj. Kazali su nam nekoliko sati kasnije neki SDP-ovci, pa i oni koji su na unutarstranačkim izborima podržali Bernardića, da rezultati izbora po gradskim četvrtima i mjesnim odborima također nisu dobri. Prstom su, kao što se i moglo pretpostaviti, upirali u predsjednika stranke Bernardića.

Drugi su pak SDP-ovci iz stranačkog vrha krivca vidjeli i u HNS-u, koji se, kažu, nije želio obvezati na dugoročnu suradnju.

Tek oko 22 sata inače pomalo komorna atmosfera u SDP-u malo je živnula. U središnjici se okupilo tridesetak članova stranke, pristigla je i Željka Antunović te Nenad Stazić, kao i član Predsjedništva Mihael Zmajlović. Dvorana za doček rezultata malo se popunila, a aktivirao se i catering koji je donosio pivo, sokove i vino te plate s kolačićima.

  • +5
Lokalni izbori 2017: Izborni stožer SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Iako je stožer SDP-a na prijašnjim izborima znao vrvjeti stranačkim ljudima, govor predsjednika stranke Bernardića poslije 23 sata dočekalo je njih tridesetak. Istaknuo je šef stranke u svom govoru rezultate onih lokalnih sredina koje su imali, a nisu ih izgubili, no neku novoosvojenu nije uspio izvući iz rukava.

Bernardić grmio u polupraznoj dvorani

'Hrvatska se nepovratno mijenja, Hrvatska ide naprijed, Hrvatska ne smije stajati. No Hrvatska nema stabilnu Vladu ni stabilnu vladajuću većinu. Vladajući su pokazali da nemaju kadrova ni snage za vladanje Hrvatskom',  grmio je Bernardić u polupraznoj dvorani, dodavši da je vrijeme za prijevremene izbore.

No jesu li SDP-ovi rezultati na lokalnim izborima, koji su vrlo slični onima otprije četiri godine, pokazali da ta stranka može vladati Hrvatskom, pitanje je koje je ostalo bez odgovora.

Naime nakon govora Bernardić se nije dugo zadržao u prizemlju, a poslije njegova odlaska i SDP-ovci su napustili stranačke prostorije.

Večer dočeka rezultata opet su zatvorili novinari i samo je nedostajalo da netko od stranačkih prvaka dobaci: 'Tko je zadnji, neka ugasi svjetlo'... I, dodali bi neki, 'upali lampuš'.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal