OBILNE PADALINE

Snježni kaos paralizirao jug Njemačke: Ima žrtava, a prijete i lavine

28.11.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Južni dio Njemačke te alpski dio Austrije sinoć su pogodile obilne snježne padaline. Dovele su do niza prometnih nesreća od kojih su neke sa smrtnom posljedicom, a zabilježen je i veći broj polomljenih stabala nego obično, zbog čega vatrogasci i šumari u narednim danima savjetuju izbjegavanje odlaska u šumu i kretanja na otvorenom

Najteže posljedice po promet u Bavarskoj ostavila je nesreća na autocesti A3 kod mjesta Wörth, gdje je kamion proklizao na zaleđenoj cesti, a iz njega je iscurilo oko 500 litara goriva. Autocesta je zbog toga bila zatvorena gotovo cijelu noć. U Donjoj Bavarskoj se u ponedjeljak navečer zbog skliskih cesta prevrnuo automobil pri čemu su tri osobe ozlijeđene. U Gornjoj Franačkoj teško je ozlijeđen 29-godišnji vozač koji je skrenuo sa snijegom prekrivene ceste i udario u stablo koje je potom palo na krov njegovog vozila.

Što se tiče ostalih dijelova Njemačke, najgore je bilo u okrugu Rheingau-Taunus u Hessenu, gdje su brojni vozači ostali zaglavljeni u svojim vozilima. U sudaru u pokrajini Rheinland-Pfalz poginuo je i 54-godišnji vozač, a u Baden-Württembergu 71-godišnji muškarac. U Saskoj-Anhaltu je školski autobus skliznuo u jarak u utorak ujutro, a prema policiji jedno od 16 djece koja su bila u autobusu je ozlijeđeno. Oko 30 učenika moralo je provesti noć u školi u blizini Wiesbadena jer ih se više nije moglo prevesti kućama zbog vremenskih uvjeta. U utorak su zbog srušenih stabala ili pokvarenih kamiona bile blokirane i glavne prometnice u regiji. Prema vatrogasnoj postrojbi, dronovi i policijski helikopter letjeli su duž ruta kako bi istražili situaciju. Vlasti su apelirale na stanovnike da ostanu kod kuće ako je moguće.

Snježno nevrijeme u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Fabian Koss / imago stock&people / Profimedia

U Frankoniji su zbog jakih snježnih padalina pozvani brojni spasioci da s ulica očiste polomljena stabla. U mjestima Rückersbach, Hessenthal, Heigenbrücken i Laufach te u okrugu Main-Spessart ta su stabla uzrokovala kratkotrajne nestanke struje jer su pala na nadzemne vodove. Vatrogasni časnik iz Main-Spessarta Florian List za BR24 kaže kako je razlog što toliko drveća puca pod prvim snijegom izrazito sušno ljeto.

Šef općinske šumarske uprave u Lohr am Mainu, Michael Neuner, također je potvrdio obilne snježne padaline na mokrom tlu. Ruše se sve vrste drveća, uključujući bukvu, hrast i smreku. Izričito se savjetuje izbjegavanje šetnje šumom jer bi grane i stabla mogla padati.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Tagesschau

Njemačka meteorološka služba (DWD) upozorava da će u narednim danima neprekidno padati snijeg, te se kontinuirano može očekivati poledica. Policija apelira na vozače da se pripreme za zimske uvjete, da svoja vozila opreme prikladnim gumama i prilagode brzinu kretanja vremenskim uvjetima. Upozorenje za područje Bavarskih Alpa je izdao i Centar za upozoravanje na lavine. 'Pola metra do metar svježeg snijega palo je u bavarskoj alpskoj regiji posljednjih dana, često na toplom tlu na srednjim nadmorskim visinama. Rezultat su snježna klizišta na glatkim travnatim padinama. U snježnim nanosima na velikim nadmorskim visinama mogle bi se pokrenuti lavine srednje veličine', navodi se u upozorenju.