LOPTANJE (DEZ)INFORMACIJAMA

Hoće li biti promjena u izbornim stožerima?

30.12.2014 u 17:00

Bionic
Reading

Uz još vruće dojmove s nedjeljnog dočeka rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora, kuju se spinovi za totalni obračun Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović. Tako barem proizlazi iz glasine koja se danas brzinom svjetlosti proširila novinarskim krugovima - da Ivo Josipović planira smijeniti šeficu kampanje Tamaru Obradović Mazal i na njezino mjesto postaviti Stipu Oreškovića, bivšeg top menadžera Ninoslava Pavića u Europapress holdingu

Stipe Orešković početkom osamdesetih bio je omladinski funkcionar, pripadnik struje Stipe Šuvara, kada se i sprijateljio s Ninom Pavićem. Inače, ostvario je impresivnu znanstvenu karijeru, pa je radio i kao savjetnik, direktor istraživanja i voditelj projekata za mnoge međunarodne organizacije, uključujući Svjetsku banku, Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Europsku komisiju. Nije tajna to da je Orešković u bliskim odnosima s Ivom Josipovićem, kojemu u drugom krugu kampanje nasušno treba promjena u vidu snažnijeg odgovora na 'amerikaniziranu' kampanju kakvu vodi Kolinda Grabar Kitarović. 

Orešković zasad ne odgovara na pozive, ali je u utorak ujutro to spremno učinila Tamara Obradović Mazal. Dobro raspoložena, slatko se nasmijala na pitanje je li čula da je predsjednik navodno smjenjuje.

'Sad ću baš pitati predsjednika', najavila je, dodajući i da joj je informacija o priključivanju Stipe Oreškovića u svojstvu 'svježe krvi' u tim Ive Josipovića - prvi glas.

Nazvala je nakon dvije minute. 'Moj kandidat stoji kraj mene i uz mene', kazala je Obradović Mazal, bivša direktorica Deloittea Hrvatska, vrsna pravnica specijalizirana za ekonomiju i Unijine fondove, stručnjakinja koja je na Markovom trgu trajala dok su se vlade mijenjale te je trenutno Josipovićeva savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike EU-a.

Mladenka Šarić, glasnogovornica Josipovićeve kampanje, rezolutno tvrdi da Stipe Orešković nije član izbornog stožera Ive Josipovića. Na pitanje hoće li se možda priključiti timu, odgovara: 'Imate krivu informaciju.' 

Kopajući dalje tragom informacije o možebitnim promjenama i novoj strategiji za drugi krug izbora, koju je tijekom izborne noći najavila i direktorica operacija Josipovićeve kampanje Željka Antunović, nailazimo na novu (dez)informaciju. 'Čuli smo da je smijenjen Miro Kovač', rekli su nam u krugovima stožera Ive Josipovića, bacajući dimnu bombu natrag put HDZ-a, odakle, kako bi se na prvu loptu moglo pretpostaviti, šire ovakve tračeve. Ne znaju tko je 'novi Kovač', ali čuli su da je 'stari' šef stožera Kolinde Grabar Kitarović smijenjen zbog 'izgubljenih izbora'.

Glasnogovornik kampanje predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Mladen Pavić ostao je blago šokiran kad je čuo za navodnu smjenu Mire Kovača.

'A kako ja za to ne znam? Ma kakvi... Odakle vam to? Kao da ste rekli da Kolinda odustaje - to vam je trač tog ranga. Blaga riječ za trač!', rekao je Pavić.

Od zatvaranja birališta u nedjelju prošlo je 48 sati; koliko će nam još trulih jabuka servirati do 11. siječnja?