KRIMINALNI CRNI FONDOVI

Hoće li Bajić pokrenuti kazneni postupak protiv HDZ-a?

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvatskih socijaldemokrata (HSD) Ivica Pančić uputio je danas pismo glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u kojemu ga poziva da ozbiljno razmotri navode iz kaznene prijave koju je prije pola godine uputio protiv HDZ-a

Pančić u pismu navodi da ga je jučerašnje privođenje bivše šefice HDZ-ova računovodstva Branke Pavošević potaknulo da se obrati Bajiću te ukaže da ga on i DORH kojemu je na čelu 'kontinuirano ignoriraju' iako je zastupnik Hrvatskog sabora.

Ističe da je čitavo svoje političko djelovanje usmjerio na izgradnju demokratske i pravne države te da vjeruje da takva stremljenja ima i Bajić, kojega podsjeća da je od njega početkom godine zatražio da ispita navode iz njegove prijave protiv HDZ-a utemeljenoj na Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Pančić se, inače, na kaznenu prijavu protiv HDZ-a odlučio na temelju medijskih napisa o tome da je HDZ znao za crne fondove, spornu kupnju BMW-a te fiktivno zapošljavanje u državnim poduzećima.
'Očekivao sam od Vas da postupite po prijavi, prihvatite je ili je odbacite kao neutemeljenu', poručuje Bajiću.

Pančić naglašava da je svaka korupcija u društvu štetna, ali da je najopasnija korupcija u političkim strankama.

'Ukoliko su one korumpirane, onda je ugrožen i sam demokratski poredak. Neprihvatljivo je, čak i skandalozno, da sami visoki dužnosnici vladajuće stranke priznaju postojanje crnog fonda, a da nadležna istražna tijela nisu pokrenula nikakav postupak protiv navedene stranke kao pravne osobe u cilju utvrđivanja svih činjenica te, u konačnici, vraćanja nezakonito stečenog novca', navodi u pismu.

Nema osnova za ukidanje HDZ-a

Zakon predviđa više mogućnosti kažnjavanja pravnih osoba. Krivnja odgovorne osobe može biti temelj za odgovornost pravne osobe. Uz uvjetnu kaznu, koja zapravo znači suzdržavanje od naplate novčane kazne na određeni period, zakonom je propisano izricanje novčane kazne do najviše osam milijuna kuna. Predviđeno je i ukidanje pravne osobe, no samo ako se utvrdi da je pravna osoba osnovana radi činjenja kaznenih djela ili da je djelovanje iskoristila za počinjenje kaznenih djela.

Neprihvatljiva je, dodaje, i 'namjera koja je, izgleda, na djelu' da se za sve okrivi bišeg predsjednika Vlade i HDZ-a Ivu Sanadera.

'Bio sam prvi koji je njegov sustav vladanja nazvao korupcijskim te zbog toga uzimam i pravo da kažem da Ivo Sanader ne može biti odgovoran za sve. Vjerujući da ni Vi ne želite 'pakirati' svome sugrađaninu, molio bih Vas da profesionalno pristupite slučaju, ozbiljno razmotrite navode sadržane u prijavi, postupite po njoj ili je odbacite uz utemeljene argumente', ističe Pančić u pismu glavnom državnom odvjetniku.

'REKETARENJE' JAVNIH TVRTKI ZA CRNI FOND STRANKE

USKOK je, naime, otvaranjem istrage protiv glavne HDZ-ove blagajnice širom otvorio vrata i za proširenje istrage na sam HDZ kao pravnu osobu. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, Branku Pavošević tereti se da je kao odgovorna osoba te stranke počinila više zlouporaba i krivotvorenja, a da je pojedinim kaznenim djelima pribavljena nepripadna imovinska korist za HDZ. Između ostalog, Branku Pavošević tereti se da je nakon angažmana određenih tvrtki koje su obavljale neke radove za stranku izdavala upute poduzetnicima da fakture ispostave Fimi-mediji. Time je, prema optužbi, HDZ-u pribavljena protupravna imovinska korist u visini od nekoliko milijuna kuna. Kazneni zakon predviđa mogućnost kaznenog progona pravnih osoba, a u praksi već imamo niz slučajeva u kojima se za počinjenje određenog kaznenog djela tereti i odgovorna, fizička osoba i sama pravna osoba.

Tijekom ispitivanja kod sutkinje istrage zagrebačkog Županijskog suda Branki Pavošević je pozlilo, pa je vozilom hitne pomoći oko 12.30 sati prevezena u bolnicu.