REPUBLIKANAC U GLIBU

Hoće li autoindustrija oprostiti Romneyju?

16.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dok se priprema za osvajanje Michigena, sjedišta američke autoindustrije u kojemu će se održati ključni republikanski predizbori za predsjedničkog kandidata, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pokušava se izvući iz gliba u koji se ukopao još 2008, kada se u tekstu pod naslovom 'Pustite Detroit da bankrotira' založio za kontrolirani stečaj proizvođača automobila

Nastojeći objasniti potencijalnim biračima vjerojatno najgori naslov koji je mogao zadesiti predsjedničkog kandidata na putu za stranačku nominaciju, objavljen u New York Timesu dva tjedna nakon što je Obama osvojio predsjedničke izbore, Romney je u utorak objavio novi autorski tekst u Detroit Newsu.

Objašnjenje je, konstatira New York Times, komplicirano, osobito u svjetlu iznenađujuće pozitivnih rezultata američke autoindustrije u posljednje tri godine. Romney sada kaže da se oduvijek zalagao za 'kontrolirani stečaj' autoindustrije koji bi omogućio proizvođačima restrukturiranje i jačanje. Obamu osuđuje zbog spašavanja automobilskih giganata financijskom injekcijom koji su pogodovali velikim resornim sindikatima.

Romney potom ističe da su General Motors i Chrysler zapravo iskusili 'kontrolirani stečaj' pod paskom Obamine administracije, ali sebi pripisuje zasluge za inicijalnu ideju.

'Kontrolirani stečaj može zvučati kao osmrtnica, ali to je ustvari način na koji se posrnule kompanije mogu ubrzano restrukturirati… vraćajući se profitabilnom poslovanju. Smjer koji sam predložio u konačnici je usvojen', napisao je Romney u utorak.

Podsmjehivanje Romneyju

Dužnosnici Obamine administracije i mnogi ekonomisti podsmjehuju se Romneyjevoj sugestiji da je kontrolirani stečaj bio moguć bez milijardi dolara pomoći kojima je administracija spasila autoindustriju. Oni tvrde da Wall Street i investicijski fondovi početkom 2009. nisu bili u poziciji posuđivati goleme iznose koji su autoindustriji trebali za stečajne procese. Uočavaju i da je Romney propustio spomenuti da su prvi zajmovi General Motorsu i Chrysleru omogućeni za vrijeme Busheve administracije.

'Vjeruje li itko u ovo što Romney kaže: da bi američkoj autoindustriji danas bilo bolje da predsjednik (Obama) nije intervenirao 2009?', zapitao je preko Twittera David Axelrod, glavni Obamin strateg.

Jennifer Granholm, bivša guvernerica Michigana

Romneyja se sada optužuje i da pokušava promijeniti vlastitu povijest. U članku iz 2008. napisao je sljedeće: 'Ukoliko General Motors, Ford i Chrysler dobiju financijsku pomoć koju su njihovi direktori jučer zatražili, možete se pozdraviti s američkom autoindustrijom. To se neće dogoditi preko noći, ali slom je zagarantiran.'

U siječnju 2012. General Motors objavio je da je 2011. zaradio 8 milijardi dolara te da ove godine očekuje profit od 10 milijardi. U veljači je Chrysler objavio da je u zadnjem kvartalu 2011. zaradio 225 milijuna dolara.

Interes u Romneyjevom srcu

Ta ekonomska stvarnost sada predstavlja rizik za Romneyja, jer se birači u Michiganu sjećaju naslova iz 2008. i mogu zaključiti da je on bio, i još uvijek jest, ravnodušan prema tamošnjim radnicima. Osim toga, pogrešno je prognozirao što bi trebalo učiniti s Detroitom. Demokrati čine sve što je u njihovoj moći da zacementiraju percepciju o Romneyju koji je napunio džepove otpuštajući radnike, otpremajući radna mjesta u inozemstvo i tjerajući američke tvrtke u bankrot.

Iduća dva tjedna bit će odlučujuća za Romneyjeve predsjedničke izglede. Michigen izlazi na birališta 28. veljače, a Romneyja ugrožava bivši senator iz Pennsylvanije, Rick Santorum.

U svježem članku Romney poručuje da je rođen u Detroitu i da je njegov otac bio predsjednik automobilskog giganta American Motorsa. Bilo mu je sedam godina kada je od oca naslijedio 'ljubav prema automobilima, kromu i grmljavini motora'.

'San Motor Cityja (Detroita) oduvijek je bio san o idejama, inovacijama, poduzetništvu i prilikama. Uz nekog iz Detroita u Bijeloj kući taj san opet bi se mogao ostvariti', napisao je Romney.

Pitanje je, međutim, hoće li birači iz Detroita i cijelog Michigana povjerovati da je njihov interes uistinu u Romneyjevom srcu.