'GRADONAČELNIK IZ SJENE'

HNS želi srušiti Darinka Kosora

23.01.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Zagrebački HNS će u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pokrenuti inicijativu za smjenu njezina predsjednika Darinka Kosora za kojeg smatra da svojim radom ne doprinosi ugledu Skupštine te će na idućoj skupštinskoj sjednici zatražiti da se glasuje o njegovu povjerenju

"Zagrebački HNS želi da se na skupštinskoj sjednici 12. veljače glasuje o povjerenju predsjedniku Skupštine Darinku Kosoru jer njegovo ponašanje i politički postupci zadnjih mjeseci ne pridonose ugledu i časti Gradske skupštine", rekao je potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i skupštinski zastupnik Tomislav Stojak na konferenciji za novinare u petak.

Upozorio je i da se sada Zagreb nalazi u čudnoj situaciji jer ima gradonačelnika koji zbog sudskog postupka protiv njega ne može obnašati svoju dužnost, zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek koja je dobila ovlasti da privremeno vodi grad te osobu koja 'iz sjene' želi upravljati Zagrebom i to na sve načine čini.

"Kosor umjesto da je predsjednik Skupštine silom želi biti zagrebački gradonačelnik a da se za to ne kandidira. To nije dobro i o tome bi se trebali izjasniti svi gradski zastupnici", naglasio je.

Podsjetio je i da je HNS u Skupštini jedini glasovao protiv izbora Kosora za predsjednika Skupštine, jer se, kako je rekao, već tada moglo predvidjeti ono što će se događati poznavajući kako on funkcionira. Stojak je najavio de će tijekom dana u proceduru uputiti HNS-ovu inicijativu te se nada da će im se pridružiti najmanje četvrtina zastupnika Gradske skupštine kako bi o tome raspravljali na idućoj sjednici.

Potpredsjednica GO HNS-a i saborska zastupnica Sonja Koenig rekla je da bi predsjednik Skupštine u svom radu trebao predstavljati to predstavničko tijelo, a ne obavljati "posao gradonačelnika, njegove zamjenice ili njezinog glasnogovornika". Optužila je Kosora da je privatizirao Službeni glasnik Zagreba te službene internet stranice Gradske skupštine.

Koenig je pozvala sve zastupnike, pogotovu zagrebački SDP i njegova predsjednika Davora Bernardića, da podrže HNS-ovu inicijativu kako bi se već na idućoj sjednici Skupštini raspravljalo i glasovalo o razrješenju predsjednika Darinka Kosora.

Upitana zalažu li se za prijevremene izbore u Zagrebu, predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš odgovorila je da se treba ići korak po korak te da im ideja nisu prijevremeni izbori već žele znati tko upravlja Zagrebom.