PODNIJELI PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA

HNS želi preferencijalno glasovanje i na lokalnim izborima

21.04.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Zastupnici HNS-a danas će u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o lokalnim izborima, kako bi nakon što je preferencijalno glasovanje uvedeno na europarlamentarnim i parlamentarnim izborima, taj institut bio uveden i na lokalnim izborima. U HNS-u se nadaju da će ih održati i vladajući i ostale opozicijske stranke, jer kako je kazao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, ovaj prijedlog nikoga ne ugrožava

'Ovo je korak dalje u demokratizaciji. Predlažemo da ne ostanemo na pola puta i da se nakon izbora za europski parlament i Sabor i na lokalnim izborima uvede preferencijalno glasovanje', kazao je Vrdoljak na press konferenciji u Saboru.

S obzirom da se izborni zakoni ne mogu mjenjati godinu dana prije izbora, a lokalni izbori se očekuju u trećem tromjesečju 2017., HNS predlaže hitnu proceduru za izmjene zakona. 'Nadamo se da u izmjenama zakona nitko neće vidjeti opasnost. Ne vidim razloga da bi ostali na tome da samo u lokalnoj upravi ne biramo ljude s imenom i prezimenom. Vrijeme je da 3 mjeseca nakon konstituiranja Sabora odradimo i konkretan posao', rekao je Vrdoljak.

Uvođenje preferencijalnog glasovanja na europskim i parlamentarnim izborima pokazalo se kao jako dobra novina kada je uvedeno, poručila je potpredsjednica HNS-a Anka Mrak Taritaš. 'Građani radije zaokruže ime i prezime. mislim da ako već biraju načelnike i gradonačelnike imenom i prezimenom, da mogu i zastupnike', rekla je Mrak Taritaš, podsjetivši i da je HNS dobio dva zastupniak više u Saboru zahvaljujući preferencijalnom glasovanju.

'HNS se ne boji jakih ljudi na izborima, a na ovaj način vi dajete povjerenje svom kvartovskom zastupniku i imate ga pravo povuć za rukav i tražiti od njega da radi', kazao je HNS-ov Tomislav Stojak.

U HNS-u kažu da su razgovarali s Dragom Prgometom i IDS-om koji ne vide razlog zašto ne bi podržali HNS-ov prijedlog. 'Uvjeren sam da će svi zastupnici pristati, ovo ne ugrožava nikoga', rekao je Vrdoljak.