elektroničko glasanje

HNS u nedjelju bira novog predsjednika na e-izborima

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 14:46
  • Objavljeno 22.05.2020 u 14:46
Predrag Štromar

Predrag Štromar

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

HNS će u nedjelju održati 16. sabor stranke na kojem će se birati novo vodstvo i to prvi put elektroničkim glasanjem, a delegati će birati novog predsjednika između Borisa Blažekovića i Predraga Štromara

Na izborima će se birati i zamjenika predsjednika, potpredsjednike te članove i članice Nadzornog odbora, Suda časti i Odbora za statut.

Do 16. travnja, kada je bio rok za predaju kandidatura, za predsjednika HNS-a kandidirali su se Boris Blažeković i Predrag Štromar, za zamjenika predsjednika Stjepan Čuraj i Srdjan Vlaović, a za potpredsjednike stranke Borislav Grgin, Karolina Juzbašić, Ruža Kovačević Bilić i Jasmin Krizmanić.

Kandidirati su se mogli svi članovi stranke i to na jedan od četiri moguća načina kandidiranja - osiguravanjem potpore Središnjeg odbora HNS-a ili Predsjedništva HNS-a, ili dva regionalna saveza, ili šest županijskih organizacija ili najmanje 10 posto delegata na Saboru.

U priopćenju iz stranke u petak podsjećaju da je Sabor HNS-a bio zakazan za 19. travnja, a uslijed epidemije bolesti COVID-19, stranačka tijela odlučila su da su zdravlje i sigurnost ljudi ispred svega, što je dovelo do organiziranja prvih online izbora.

'Time HNS u nedjelju postaje prva politička stranka koja će svoje unutarstranačke izbore organizirati online, čime još jednom pokazujemo da smo pioniri u političkom razmišljanju i djelovanju', poručuju.

HNS predlaže da se e-glasanje uvede i na državnoj razini, na mjesnim i lokalnim, a potom i na parlamentarnim izborima. Situacija s korona krizom pokazala je da je upravo sada pravi trenutak za promišljanje i što skoriju realizaciju takvog poteza, kao i za digitalizaciju kompletne državne uprave, poručuju.

Na nedjeljnim izborima delegati će glasati putem aplikacije, preko mobitela ili e-maila i moći će to učiniti u razdoblju od 8 do 16 sati, a cijeli proces nadgledat će HNS-ovo Izborno povjerenstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!