PROTIV DISKRIMINACIJE

HNS se zalaže za veće sudjelovanje žena u politici

29.09.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Središnji interesni odbor Ženske inicijative HNS-a i Politička akademija HNS-a danas su sa seminara 'Žene i politika – ususret lokalnim izborima 2013.', koji se održava u Karlovcu, pozvali sve organizacije svoje stranke da se u sastavljanu kandidacijskih lista poštuju posebne mjere protiv diskriminacije žena, tj. da na izbornim listama bude najmanje 40 posto kandidatkinja

'Ovdje smo zato da bismo se kandidirale za županijske skupštine, gradska i općinska vijeća te načelnička i gradonačelnička mjesta, jer do izbora je samo 232 dana', kazala je predsjednica Ženske inicijative HNS-a Sonja Konig okupljenim članicama HNS-a iz cijele Hrvatske.

Predsjednik Političke akademije Boris Blažeković uputio je poziv svim ograncima HNS-a da se potrude da 40-postotna zastupljenost lista ne bude samo u 'donjem njenom djelu', već da bude raspoređeno pravilno, na cijeloj listi. Pritom je kazao da 'priznaje' da u našem društvu postoji i dalje podjela na muške i ženske poslove, te da je kolegicama nakon obavljanja 'svih prirodnih i nametnutih poslova u kući teže izdvojiti vrijeme i naći energiju za politički angažman'.

'Molim vas da pronađete tu energiju i pozovete prijateljice i kolegice da se angažiraju, pa da zajedno učinimo ovu zemlju boljom', kazao je Blažeković.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je da se na predstojećim izborima neće samo deklarativno tražiti poštivanje kvota, već će postojati i penalizacija. Ustvrdila je da je očigledno da je u sjevernim županijama, uz granicu sa Slovenijom i Mađarskom, gdje je više žena u politici kao i na odgovornim mjestima u javnim poduzećima i ustanovama, bolji standard, manje nezaposlenih i općenito bolji život.

Čvrsto zagovarajući kvote, štoviše, smjenjivanje kandidata oba spola od vrha prema dnu lista, Ljubičić je naglasila da smatra zabrinjavajućim podatak da je na posljednjim parlamentarnim izborima u Sabor ušlo manje žena nego što ih je bilo u prethodnom sazivu.

Postotak je pao s 25 na 24 posto, a tijekom izbora čak dvije trećine lista nisu poštivale preporučenu kvotu od 40 posto kandidatkinja, dok je jedna stranka jasno pokazala da ne razumije značaj kvota, te su sačinili jednu isključivo žensku i jednu isključivo mušku listu, kazala je Ljubičić.

Potpredsjednica stranke Vesna Pusić obratila se skupu videoporukom s nedvojbenom podrškom za ostvarenje svih ciljeva seminara, a objasnila je i da je ona osobno sa skupa odsutna zbog zauzetosti i 'zbog povećanja utjecaja žena u politici'.

U drugom se djelu seminara očekuje dolazak predsjednika HNS-a, potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića