6. GODIŠNJICA SMRTI

HNS odao počast Savki Dabčević-Kučar

06.08.2015 u 13:47

Bionic
Reading

Povodom 6. godišnjice smrti hrvatske političarke Savke Dabčević- Kučar, izaslanstvo Hrvatske narodne stranke (HNS) položilo je u četvrtak vijenac na njezin grob na zagrebačkom Mirogoju, odajući počast svojoj osnivačici i počasnoj predsjednici, koja je živjela ispred svog vremena i dokazala da politika može biti častan posao

'Savka Dabčević-Kučar, osnivačica HNS-a, bila je žena koja je 1971. počela borbu za hrvatsku državnost i koja je bila daleko ispred svog vremena. Svojim političkim radom i životom dokazala je kako politika može biti častan posao', rekao je potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon polaganja vijenca na grobu Dabčević- Kučar.

Naglasio je da je Dabčević-Kučar postavila temelje HNS-a tako što je svima, koji su nakon nje preuzeli odgovornost vođenja stranke i zemlje, usadila vrijednosti koje su podloga kako bi i oni bili 'vizionari i u političkom radu ispred svog vremena'.

Dabčević-Kučar, dodao je, nikada se nije bavila dnevnom politikom, već je uvijek gledala gdje Hrvatska treba biti sutra, kao moderna europska zemlja.

'Čast nam je sjediti na ramenima divova kao što je Savka Dabčević-Kučar. Čelništvo HNS-a s ramena tih divova može vidjeti puno dalje nego što to mnogi danas u Hrvatskoj mogu vidjeti', kazao je Vrdoljak.

U izaslanstvu HNS-a bili su i predsjednik Središnjeg odbora i župan varaždinske županije Predrag Štromar, predsjednik Sjeverozapadno-hrvatsko regionalnog saveza HNS-a i potpredsjednik HNS-a Krapinsko-zagorske županije Anđelko Topolovec, saborski zastupnik i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, saborski zastupnik Igor Kolman, član predsjedništva HNS-a i predsjednik Savjeta Mladen Belicza i saborski zastupnik Dragutin Glavina.

Hrvatska političarka i ekonomistica Savka Dabčević - Kučar rođena je 6. prosinca 1923. na Korčuli, a umrla je 6. kolovoza 2009. u 86. godini u Zagrebu. Bila je jedna od najvažnijih političarki u povijesti ovih prostora, a najpoznatija je po vođenju Hrvatskog proljeća 1971. zbog čega je nakon sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu u prosincu iste godine bila prisiljena podnijeti ostavku na funkciju predsjednice CK SKH, potom je isključena iz SKH, uklonjena s Ekonomskog fakulteta i iz javnog života. 1990. s istomišljenicima je osnovala HNS kojemu je četiri godine bila na čelu, a od 1995. bila je počasna predsjednica stranke. Saborska zastupnica bila je 1992. do 1995. Za predsjednika Republike kandidirala se 1992.