'KAD DRŽAVA NE FUNKCIONIRA...'

HNS će sakupljati stare udžbenike

22.07.2009 u 14:02

Bionic
Reading

'Nalazimo se u krajnje ozbiljnoj situaciji, u kojoj država ne funkcionira, a kad se to dogodi, vrijeme je da si građani pomognu na druge načine', rekla je predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić predstavljajući danas model povrata udžbenika na razini županija

HNS-ovi dužnosnici će u županijama u kojima su na vlasti, ili u njoj sudjeluju, pokrenuti projekt prikupljanja udžbenika i njihove distribucije novoj generaciji učenika. 'Kad država ne funkcionira, jedino što nam preostaje su županije, gradovi i općine i zato je važno na tim razinama imati sposobne ljude i uprave', naglasila je Pusić i dodala da to samo pokazuje zašto je važna decentralizacija države.

Pusić je podsjetila da je Vlada jednu trećinu ukupnih dosadašnjih ušteda predvidjela u obrazovanju, što je za HNS potpuno neprihvatljivo. 'Treba se odlučiti što je strateški instrument izlaska iz krize, a to je za Hrvatsku obrazovanje', zaključila je Pusić. Projekt povrata udžbenika se već počeo provoditi u Varaždinskoj županiji, gdje HNS ima župana.

Članica predsjedništva HNS-a i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Nada Turina-Đurić istaknula je da su roditelji potpisali izjave o vraćanju udžbenika u ispravnom stanju. 'Prikupljanje udžbenika je velik posao, ali županije su u najvećem broju slučaja osnivači škola i mi to možemo organizirati', naglasila je Turina-Đurić, dodavši da su reakcije javnosti vrlo pozitivne. 'Udžbenici će se vraćati u škole, a u lokalnoj samoupravi ćemo naći i način da nagradimo ljude koji će u tom poslu sudjelovati.'

HNS-ova zamjenica župana podsjetila je i da je HNS u startu bio za besplatne udžbenike, ali po modelu u kojem oni važe pet godina i vraćaju se na kraju školske godine. 'Vladin model je i u financijskom i u ekološkom pogledu posve neprihvatljiv', zaključila je Turina-Đurić.

Na novinarsko pitanje predsjednica Kluba zastupnika HNS-a komentirala je i tzv. krizni porez ustvrdivši da 'Vlada u panici uvodi porez na siromašne, očito je da nema ni ideje ni strategije kako napuniti proračun niti kako početi izlaziti iz krize'. Pusić smatra da će ovakav porez samo dodatno osiromašiti ljude u Hrvatskoj. 'Ovaj porez je po modelu drži vodu dok majstori ne odu', zaključila je Vesna Pusić, dodavši da su 'majstori na odlasku', stoji u priopćenju HNS-a.