'VERBALNI DELIKT'

HND se buni zbog pritvora za Tonija Eterovića

08.05.2015 u 19:54

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je u petak zabrinutost zbog pritvaranja Tonija Eterovića, blogera te vlasnika i urednika web portala Udarno.com te upozorava da je određivanje istražnog zatvora zbog 'verbalnog delikta' narušavanje temeljnog ljudskog prava

Toniju Eteroviću je u srijedu, 6. svibnja, određen istražni zatvor jer se nije pridržavao mjera opreza, zabrane obavljanja bilo kakve poslovne aktivnosti, odnosno uredničke djelatnosti na internetskom portalu Udarno.com, kao i korištenja Facebooka i drugih društvenih mreža.

Sloboda govora i javnog izražavanja jedno je od temeljnih ljudskih prava zaštićeno i Ustavom Republike Hrvatske. U slučaju neprimjerenih, uvredljivih i(li) lažnih tvrdnji javno izrečenih ili napisanih izjava aktualnim zakonskim propisima Republike Hrvatske predviđeni su drugi mogući pravni mehanizmi protiv iznesenih činjenica, kao što su zahtjev za ispravkom netočne informacije, privatne tužbe za naknadu štete, i drugi, podsjeća HND.


Toni Eterović je bio u istražnom zatvoru od 10. prosinca 2014. u cilju onemogućavanja utjecaja na predložene svjedoke, te što je do sada osuđivan zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, a i u tijeku je postupak zbog kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Istražni zatvor produljen je 9. siječnja 2015. za daljnji mjesec dana iz istih razloga te zbog toga što je dopunjena kaznena prijava radi nadripisarstva. Istražni zatvor je 9. veljače 2015. zamijenjen mjerama opreza javljanja jednom tjedno načelniku 1. policijske postaje Split, zabrane uspostavljanja i održavanja izravne ili neizravne veze sa svjedocima, zabrana obavljanja bilo kakve poslovne aktivnosti, odnosno uredničke djelatnosti na internetskom portalu Udarno.com, kao i korištenje Facebooka i drugih društvenih mreža, navodi HND.

Prije dva dana, stoji u priopćenju, mjere opreza su zamijenjene istražnim zatvorom jer je Eterović prekršio naložene mjere opreza tako je 4. svibnja 2015. na internetskom portalu objavio više članaka, dok je na Youtubeu postavio i dvije snimke, a na društvenoj mreži na korisničkim računima 'Udarno.com', 'Toni Eterović' i 'Ambasada mirotvoraca' niz upisa.

Iz telefonskog razgovora koji je s Tonijem Eterovićem nekoliko sati prije nove odluke o određivanju istražnog zatvora imao predsjednik HND-a bilo je nedvojbeno da je Eterović u izrazito lošem zdravstvenom stanju, koje bi boravak u istražnom zatvoru mogao dodatno pogoršati, te HND izražava zabrinutost i za njegovo zdravlje.

U priopćenju, koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković, upozorava se da ovo nije prvi slučaj određivanja zatvora zbog 'verbalnog delikta' u Republici Hrvatskoj te podsjeća da se HND protivi takvim odlukama bez obzira na koga se odnose.