ispao smiješan

HND najoštrije osudio ponašanje karlovačkog župana: Kriza nije prilika za demonstraciju moći

18.03.2020 u 16:56

Bionic
Reading

Hrvatskog novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo u srijedu ponašanje karlovačkog župana Damira Jelića koji je prije dva dana na konferenciji za medije karlovačkog stožera izdavao zapovijedi i prijetio novinarima.

"HND najoštrije osuđuje ponašanje karlovačkog župana Damira Jelića, koji je prije dva dana na konferenciji za novinare županijskog Stožera za civilnu zaštitu izdavao zapovijedi i prijetio novinarima riječima: "Ja zapovijedam Hrvatskom radio Karlovcu da o svemu izvještava i ljude s ogulinskog područja, jer ne vidim ovdje ogulinske medije. Možete to smatrati zapovijedi, medij ste u vlasništvu lokalne samouprave", stoji u priopćenju HND-a.

Dodaju da su ovakve "naredbe" medijima, da u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom rade ono što im je u opisu posla, uvredljive za sve novinare i medije.

"Krizne situacije ne smiju biti izgovor za ovakve ispade, demonstraciju političke moći", ističu u HND-u.

Naglašavaju da Jelićev posljednji ispad potvrđuje ono na što HND upozorava godinama, na nedopustivo ponašanje lokalnih šerifa i njihovu uzurpaciju lokalnih medija, koji su pritom financirani javnim novcem.

"Upozoravamo kako Radio Ogulin dva dana nije dobio nijednu informaciju Županijskog stožera za civilnu zaštitu, kao ni poziv za spomenutu konferenciju za novinare karlovačkog župana. Isprika za sramotno ponašanje Radio Ogulinu stigla je, ali ne od župana Jelića, nego od članice Županijskog stožera za civilnu zaštitu", navode iz HND-a.

U HND-u smatraju da bi odgovoran čelnik lokalne vlasti morao u kriznoj situaciji informacije učiniti dostupnima svim medijima.

Također su apelirali svim medijskim redakcijama da u situacijama krize "solidarno dijele informacije i snimljene materijale".