bura oko ljiljane sauche

HND: Koji su to točno kriteriji 'pomlađivanja' na HRT-u i tko ih određuje

23.09.2020 u 13:27

Bionic
Reading

Nakon što je s mjesta urednice i voditeljice emisije 'Vijesti iz kulture' Hrvatske televizije (HTV) smijenjena Ljiljana Saucha, uz obrazloženje kako je treba zamijeniti 'mlađim licem na ekranu', Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u ukazuju na nedopustivost sramotne prakse smjena koje se temelje isključivo na dobnoj diskriminaciji radnika, bez obrazloženja o profesionalnim razlozima smjene

S HRT-a, naime, osim navedenog 'pomlađivanja', nije stigao ni jedan profesionalni argument zašto se s ekrana miče baš Ljiljana Saucha – dugogodišnja urednica koji je svoj posao radila u skladu s boljim praksama i standardima HRT-a: profesionalnošću, nenametljivošću i uvjerljivošću, poručuju iz HND-a.

Šturo i neprofesionalno obrazloženje 'pomlađivanja', uz pozivanje na praksu komercijalnih televizija, tim je bizarnije ako se zna da su brojni televizijski doajeni čak i nakon umirovljenja nastavili dobivati angažmane na komercijalnim, kao i na javnoj televiziji, smatraju u novinarskoj strukovnoj udruzi.

Nedavno je i HRT najavio da će se, kada se za to stvore zdravstveni uvjeti, na ekrane vratiti umirovljeni urednik i voditelj emisije 'Lijepom našom' Branko Uvodić. Ne sjećaju se prakse da su se s ekrana i najvažnijih prijenosa na HRT-u micali sportski novinari jer su – stari?

U HND-u ističu da su vlasti Republike Hrvatske, kao i javne ustanove poput HRT-a, dužne prije svih, u skladu s Ustavom RH i zakonima koje je donio Hrvatski sabor, suzbijati seksizam te rodnu i dobnu, kao i sve druge oblike diskriminacije. HRT, za razliku od komercijalnih televizija, nije izložen surovoj tržišnoj utakmici jer se financira novcem pretplatnika te je u skladu s tom činjenicom i zakonima dužan promicati najviše standarde u zaštiti prava na rad svake zaposlenice ili zaposlenika, bez obzira na dob i spol.

U HND-u se pitaju koji su to točno kriteriji 'pomlađivanja' na HRT-u i tko ga određuje i je li taj 'kriterij' tek rezultat hira osobe na poziciji moći, bez obzira na to kako netko označen kao 'prestar' radi svoj posao.

U ovoj je, kažu, situaciji posebno žalosno što su među osobama koje su donosile i provodile ovu odluku također žene, kolegice koje se danas ili sutra mogu naći u istoj ili vrlo sličnoj situaciji.

'Slučaj Ljiljane Sauche odraz je sumornog stanja u kojem već godinama tavori HRT. Stoga po tko zna koji put javno pozivamo sve odgovorne za rad i poslovanje HRT-a da djelovanjem - umjesto ignoriranja i nečinjenja – potaknu transformaciju te kuće u profesionalan i uljuđeni javni servis', poručili su na kraju uz HND-a.