Smjena generacijA

[ANKETA] Ne stišava se bura oko smjene Ljiljane Sauche, sad su i kolegice stale u obranu: Što mislite o micanju veteranki s malih ekrana?

23.09.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Odluka o prekidu voditeljskog angažmana u emisiji 'Vijesti iz kulture' zatekla je dugogodišnju voditeljicu ali i gledatelje. Njezin status na društvenoj mreži o odlasku s ekrana podigao je popriličnu prašinu, a brojne kolegice pružaju joj podršku sa svih strana

Ljiljana Saucha koju gledatelji pamte po brojnim emisijama od 'Zagrebačke panorame', 'Dobro jutro, Hrvatska', Dobar 'Hrvatska zemlja i ljudi', hrvatskoga lota 1989. u emisiji 'Fortuna', voditeljica TV aukcije, vođenju 'Dnevnika' i mnogim drugim programskim sadržajima, u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavila da više neće voditi emisiju 'Vijesti iz kulture'. To je izazvalo mnoge reakcije javnih osoba.

'Ja sam doista iznenađena da se uveo kriterij godina na HTV-u, osobito u Informativnom programu. To je nečuveno i već sam govorila o primjerima američkih komercijalnijih TV postaja koje i dalje imaju lica poput Barbare Walters ili Waltera Cronkitea. To je nedopustivo. Profesija, znanje i iskustvo su na prvom mjestu, a mlade djevojke su primjerenije za sadržaje trivijalnijeg karaktera poput Lota i slično. Mislim da bi urednici ovu odluku trebali povući', rekla je za tportal nekadašnja, mnogo puta smjenjivana novinarka i urednica Hloverka Novak Srzić.

Na Ljiljaninu objavu i odluku HTV-a reagirala je i Maja Sever. 'Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mlađe kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih ljudi, ali glasno, jasno i s valjanim razlogom protestiram zbog diskriminacije koja se provodi na javnoj radioteleviziji. Zakon o suzbijanju diskriminacije nedvosmisleno kaže da je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka i jamči zaštitu od diskriminacije na osnovi dobi. Ne može se netko maknuti s posla zato što ima više od 30 godina', poručila je preko Facebooka.

Putem iste društvene mreže se oglasila se i Mirjana Hrga: 'Novu TV gradila sam s kolegama doslovno od žbuke kao i AlJazeeru Balkans, onu zadnju TV, na kojoj sam i završila karijeru namjerno ne spominjem jer je protivna svemu što podrazumijeva novinarstvo: iskustvo, znanje, različitost mišljenja. HTV je bio taj koji je imponirao obrazovanim, iskusnim i pametnim ljudima s kredibilitetom. Što god mi mislili o njima, konkurenciju su znanjem i obrazovanjem mogli pojesti uz lagani doručak. Uopće spominjati imena ljudi uz bok današnjim likovima bila bi grehota. Micati ljude zbog godina je greška. Još veća greška je stavljati mlade zbog lica. Nemaju pojma. Oni samo žele. Bolesno su ambiciozni. I opasni u neznanju. Žao mi je što Ljiljana odlazi. Jedna dama manje', napisala je.