'OPASNI PRESEDAN'

HND i Sindikat novinara Hrvatske osudili progon Juliana Assangea

02.06.2019 u 20:53

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćili su u nedjelju kako snažno podržavaju Međunarodnu i Europsku federaciju novinara (IFJ I EFJ) u osudi američke vlade da kazneno goni suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, prema zakonu o špijunaži.

"HND i SNH podupiru stav IFJ-a i EFJ-a prema kojem bi američka optužnica kriminalizirala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrijebiti za kazneni progon novinara ako otkriju informacije od javnog interesa", ističe se u priopćenju.

SAD su zatražile Assangeovo izručenje nakon što je 11. travnja ove godine uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje je proveo sedam godina. Ondje se sklonio 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Švedska je početkom svibnja ponovo otvorila istragu o optužbama da je počinio silovanje.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a priopćilo je 23. svibnja da je podiglo optužnicu protiv Assangea zbog njegove povezanosti s curenjem 750 tisuća povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

IFJ i EFJ pridružili su se Norveškom sindikatu novinara u osudi ovog pokušaja da se ograniči sloboda i mogućnost medija da moćne igrače učine odgovornim za svoje postupke. U priopćenju se podsjeća da je prije nekoliko tjedana Izvršni odbor IFJ-a podržao i australsko udruženje novinara u stavu da se Assangea ne izruči Americi.

  • +9
Julian Assange Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia