hrvatska 2023.

HND: Društvo u kojem se kazneno goni karikaturist ima ozbiljan problem

03.11.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u petak kako društvo u kojem se kazneno goni karikaturist ima ozbiljan problem reagirajući na privatnu kaznenu tužbu Krešimira Antolića, bivšeg čelnika GNK-a "Dinamo", protiv karikaturista Nikole Plečka alias Nika Titanika

Riječ je o tri karikature, objavljene u sportskom prilogu novina 24sata potkraj ožujka 2020.

Kazneno goniti jednoga karikaturista nije samo ozbiljan problem za tužitelja, nego i za cijelo društvo, smatraju u HND-u.

Bude li Nik Titanik proglašen krivim zbog svog autorskog djela, dodaje HND, svaki građanin ove zemlje koji ispriča vic na račun Krešimira Antolića ili bilo koje uvrijeđene veličine sličnoga kalibra može završiti na sudu, biti kazneno gonjen i osuđen.

HND upozorava da taj slučaj može poslužiti kao pravni presedan za sve buduće slučajeve u kojima se kritiziraju djela javnih osoba.

Time će značajno biti ugrožene medijske i demokratske slobode u Hrvatskoj te ograničen slobodni rad svih karikaturista, humorista, satiričara, stand-up komičara, fotomontažera i drugih sličnih umjetnika, ali i svih novinara koji kritički pišu o javnim osobama i temama važnim za javnost.

Stoga HND izuzetno ozbiljno shvaća i doživljava kazneno gonjenje Nika Titanika koje se događa u trenutku kada su medijske slobode sve manje i novinari sve progonjeniji, a vlast umjesto da poradi na tome da novinarstvo uistinu postane javno dobro, sprema još rigoroznije zakone koji će kriminalizirati novinare za svaki njihov pokušaj da dođu do istine.

"Nažalost, slučaj Nika Titanika nije ni presedan ni usamljeni primjer da se novinari kazneno gone."

HND izražava zabrinutost i zbog mnogih prethodnih slučajeva u kojima su naši kolege pravomoćno osuđeni.

"Ne pristajemo na šutnju i da se novinare kazneno goni za napisanu riječ, izgovorenu ili nacrtanu satiru i šalu te ćemo sudski proces kolegi Niku Titaniku pratiti i o njemu izvještavati i s kaznenim progonom jednoga karikaturista obavijestiti i međunarodnu javnost. Neka se i oni smiju", stoji u priopćenju Hrvoja Zovka, predsjednika HND-a.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'