PROJEKT s NIKom TITANIKom

Zoran Vakula o svojoj novoj slikovnici: 'Meteoslikovnice su mi svojevrsni odmor od svakodnevnih vremenskih prognoza i ostalih meteoroloških informacija'

29.11.2021 u 08:49

Bionic
Reading

Ostavio je trajni trag u pop-kulturi zahvaljujući Anti Cashu i Saši Antiću koji su ga opjevali hitu 'Pretežno vedro', a tako je nazvao svoj strip, prvi o meteorologiji u Hrvatskoj. U svibnju je uz to predstavio novi projekt s karikaturistom Nikolom Plečkom - izdavanje niza meteo slikovnica 'Vremenaste priče'. Nakon razgrabljene 'Vjetropiraste' u kojoj simpatični dječak Val podučava o vjetru, Zoran Vakula i Nik Titanik nastavili su suradnju na novoj 'Oblačastom'. Omiljeni HRT-ov meteorolog predstavio ju je za tportal

Zoran Vakula često je gostovao u emisijama dječjeg i školskog programa HRT-a ('U vrtić, u vrtić', 'Vikendica', 'Dizalica') i ondje odgovarao na pitanja djece, pričao im o meteorologiji. S vremenom se nakupilo dosta kratkih priča o pojedinoj temi koje je napisao s nadom da će naći nekoga tko bi ih oslikao i objavio, a onda se želja ostvarila i u svibnju ove godine s karikaturistom Nikolom Plečkom objavio je prvu meteo slikovnicu 'Vjetropirasta'.

'Meteoslikovnice su mi svojevrsni odmor od svakodnevnih vremenskih prognoza i ostalih meteoroloških informacija koje gotovo svakodnevno pripremam za mnogobrojne medijske platforme HRT-a – među kojima nisu samo HTV, HR i web HRT-a, nego i od nekih pomalo zanemaren, ali od mnogih jako rado čitan teletekst, te HRT METEO aplikacija za pametne mobilne telefone. Veseli me da je 'Vjetropirasta' skoro pa rasprodana, a i početno zanimanje za 'Oblačastu' je prilično veliko. Do ovoga ponedjeljka je veliki broj ljudi iskoristio promotivnu prodaju i naručio slikovnicu putom internetske trgovine Nik Titanik Studija. Osim meteoslikovnica, ponosan sam i na nedavno objavljenu moju, vjerojatno i u svijetu, prvu zbirku meteorima, a na pozitivne reakcije na meteostrip i meteokarikature koje objavljujem na internetskim stranicama HRT-a', rekao nam je.

Pričao nam je i o svojoj suradnji s karikaturistom i ilustratorom Nikolom Plečkom (Nikom Titanikom). 'Do sada nismo imali neku spornu situaciju oko koje se nismo mogli dogovoriti. Ali naravno, različitih je razmišljanja bilo i jamačno će ih još biti. No kao i u svakom partnerstvu, nužni su sitni kompromisi. Nadam se da ćemo nastaviti do sada uspješnu suradnju i ostvariti plan za sljedeću 'petoljetku' - objavu još 10 meteoslikovnica. Ha, možda uz put dođe još ponešto?!', poručio je.

Otkrio je koja je bila njegova najdraža slikovnica. 'Ne znam jesu li mi bile najdraže, ali sjećam se slikovnica s malim medvjedićem Bongom i sa Šiljom – filmskom zvijezdom', kaže omiljeni meteorolog.

  • +4
Zoran Vakula Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL