ŠAH NA PRISAVLJU

Hloverka i Sutlić ostaju u sedlu?

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 19.11.2009 17:55
  • Objavljeno 19.11.2009 u 15:10
Vanja Sutlić i Hloverka Novak Srzić

Vanja Sutlić i Hloverka Novak Srzić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Odlazak Đure Popijača na mjesto ministra gospodarstva, čini se, umanjio je šanse da se glavnog ravnatelja HRT-a Vanju Sutlića izbaci iz sedla na sjednici Programskog vijeća HRT-a u petak

Popijač je dosad bio predsjednik Vijeća HRT-a, ali kako ga je Sabor potvrdio za novog člana Vlade, automatski mu je prestalo članstvo u Vijeću, a saborski odbor za medije još nije imenovao zamjenika. Njegov odlazak znači i glas manje za Sutlićevu smjenu jer upravo je Popijač bio jedan od zagovornika njegova micanja s Prisavlja.

Iako se spekuliralo da će Sutlić 'šimecki' dobiti još na prošloj sjednici, do toga najvjerojatnije nije došlo iz nekoliko razloga. Vijeće nije imalo potrebnu dvotrećinsku većinu od osam glasova ili nije postiglo konsenzus oko imenovanja v. d. ravnatelja, ili je sve skupa odgođeno da se to napravi nakon ključne točke dnevnog reda - izvještaja o poslovanju HRT-a za 2008. godinu i prvu polovicu 2009. godine.

Traži se očitovanje ministra branitelja

Udruga pravnika Vukovar 1991. zaprepaštena je i iznenađena današnjimmedijskim natpisima o povratku 'političkih komesara' u javne medijeHrvatske, koji se bave cenzurom i političkim pritiscima određujući tkoje podoban, a tko nepodoban za pojavljivanje na HTV-u. Udruga pravnikaVukovar 1991. traži od predsjednice Vlade gospođe Jadranke Kosor, ministra branitelja Tomislava Ivića i Programskog vijeća HRT-a jasno i nedvojbeno očitovanje o ulozi državnog činovnika Zorana Komara i člana Programskog vijeća Zvonka Milasa u slučaju održanog sastanka i 'pokušaja prijateljskog uvjeravanja' Hloverke Novak-Srzić i Ane Jelinić o nepozivanju čelnika naše Udruge Zorana Šanguta i Predraga Matića Freda u emisije HTV-a, ukoliko su točni medijski natpisi o njihovoj umiješanosti. Držimo da je previše indicija koji potvrđuju medijske natpise o 'pokušaju prijateljskog uvjeravanja' te tražimo da se utvrdi sljedeće:
- je li održan famozni sastanak, tko mu je nazočio i koje je zahtjeve iznio državni činovnik;
-kani li se pokrenuti pitanje odgovornosti državnog činovnika i članaProgramskog vijeća ukoliko su točni medijski natpisi o njihovojumiješanosti.

A oni, prema podacima o kojima se djelomično moglo čuti na prošloj sjednici, pokazuju da je u samo prvih šest mjeseci ove godine pad prihoda od marketinga manji za 38 posto u odnosu na isti period 2008. godine. Sutliću se na dušu stavlja i da je planirao nerealan rast prihoda od 8,1 posto (480 milijuna kuna), što se sada pokazuje kao potpuni promašaj.

Usto mu se spočitava i da je tržišni udio HRT-a iz prve polovice 2008. sa 29,5 posto u prvoj polovici sveden na 18,2 posto, a posebna priča nabava sadržaja od vanjske produkcije za koje se jednim djelom nije raspisivao javni natječaj, a trebao je, što je tumačenje uglednih pravnih stručnjaka Siniše Petrovića i Jakše Barbića, čije je mišljenje zatražio potpredsjednik Vijeća Siniša Grgić.

Pored svega, jedan dio vijećnika raspolaže informacijom da je anonimna kaznena prijava podignuta protiv glavnog ravnatelja, u kojoj ga se tereti da je lažirao bilance prikazavši dobit HRT-a u 2008. godini od 133.000 kuna iako je, prema navodima iz prijave za to razdoblje ostvareno 68,3 milijuna kuna gubitka, istinita.

Do ove točke se nije ni stiglo jer se punih pet sati raspravljalo o sudbini četvero novinara protiv kojih je pokrenut postupak za izvanrednog otkaza, a pitanje je hoće li se do nje doći i u petak, za kad je zakazan nastavak sjednice.

Naime, u novonastalim okolnostima možemo očekivati da će se tražiti širenje dnevnog reda na kojem bi se najprije moglo tražiti novog predsjednika Vijeća, a potom će se vjerojatno na tapetu naći aktualna situacija oko smjene Ane Jelinić s mjesta urednice emisije Dossier.hr, zbog čega će novinari HRT-a neposredno prije sjednice prosvjedovati kako bi upozorili na neodrživo stanje po pitanju cenzure na Prisavlju.

Krene li sjednica tim tijekom, sve bi se moglo pretvoriti u maratonsku sapunicu, što je voda koja ide na Sutlićev mlin jer bi u tom slučaju paljba mogla krenuti po glavnoj urednici Informativnog programa Hloverki Novak-Srzić koju bi, po jednoj od brojnih teorija koje kruže Prisavljem, glavni ravnatelj mogao žrtvovati. To bi se uklopilo u njegovu najavu s prošle sjednice na kojoj je najavio da će biti kadrovskih promjena, ne želeći pojasniti na koga je konkretno mislio.

Doduše, to je samo jedna od teorija u moru koje se ovih dana mogu čuti. Jedna posve oprečna njoj govori da je smjena Ane Jelinić odličan spin kako bi se članovima Vijeća bacila kost za raspravu, a do priče o poslovanju se ne bi došlo ili bi pala u drugi plan.

U tom slučaju Sutlić bi i dalje bio u sedlu, a i Hloverka bi ostala uz njega jer se u šahovskim igrama žrtvovala za 'kralja' kojega u konačnici, kao jednog od člana ravnateljstva HRT-a, Programsko vijeće pita za mišljenje u slučaju pokretanja postupka smjene. Usto, Vijeće mora imati i pripremljenu varijantu za v. d. njezine sadašnje funkcije.

U konstelaciji događanja na Prisavlju može se reći da teren za smjene nije dovoljno sondiran i da manjak Popijačevog glasa čini razliku u korist onih kojima Sutlić kao ravnatelj odgovara, iako se sve uvijek može promijeniti u zadnji čas.

No, jedno je sigurno - dok HTV razdiru unutarnji sukobi, njihova konkurencija profitira. Tako su, kako doznaje tportal, predsjednički kandidati po prvi put odabrali Novu TV za završno sučeljavanje. Ono će se održati 23. prosinca na Novoj TV u 22h, dok će sučeljavanje kandidata na HTV-u biti održano dan ranije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi