AIDA BATARELO

'Dok se igra politički šah, građani ostaju bez svojih plaža'

25.04.2017 u 17:12

Bionic
Reading

Kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Splita Aida Batarelo izjavila je u utorak da bi plaže na Jadranu trebale pripadati građanima, ne koncesionarima, a SDP-ov vijećnik u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini Damir Krstinić je istaknuo kako bi trebalo poništiti nedavne odluke te skupštine o dodjeli svih 11 koncesija, a ne samo za plažu Zlatni rat u Bolu na Braču kao što je učinilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

'Dok se igra politički šah, građani ostaju bez svojih plaža, a plaže bi trebale pripadati građanima, ne koncesionarima', rekla je Batarelo na konferenciji za novinare komentirajući nedavnu odluku splitsko-dalmatinske Županijske skupštine o dodijeli koncesije nad plažom Zlatnim ratom zagrebačkoj tvrtki 'Sport B' d.o.o. Kako je istaknula, zbog te odluke, koju je u ponedjeljak poništilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Povjerenstvo za sukob interesa 'trebalo bi imati pune ruke posla'.

 Odgovarajući na novinarska pitanja, Batarelo je rekla da u svojem programu kao kandidatkinja za gradonačelnicu Splita zagovara potrebu da sve plaže na splitskom području budu na raspolaganju za upravljanje Gradu Splitu, dakle jedinici lokalne samouprave, i građanima.

Nakon upravnog nadzora koji je zatražio premijer Andrej Plenković, ministarstvo je u ponedjeljak odlučilo poništiti koncesiju za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži Zlatnom ratu u Bolu na Braču zbog povrede Zakona o javnoj nabavi, Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.  SDP-ov vijećnik u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj splitsko-dalmatinskoj skupštini Damir Krstinić istaknuo je kako je na sjednici te skupštine 18. travnja doneseno 11 odluka o koncesijama, a ne samo o koncesiji za plažu Zlatni rat, te da bi trebalo poništiti sve te koncesije.  

'Sada je razvidno kako su župan (Ževrnja) i pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo (Stipe Čogelja) na temelju nepotpunih ili neistinitih informacija na neki način obmanuli vijećnike i naveli one koji su htjeli biti obmanuti na donošenje odluke koja očito nije u skladu sa zakonom. Na temelju toga mi tražimo da se sve odluke o dodijeli koncesija sa zadnje Županijske skupštine ponište', rekao je Krstinić.  

Istaknuo je kako je i u vezi sa splitskom plažom Bene 'napravljena gimnastika' te da su vijećnici SDP-a bili i protiv odluke za tu koncesiju. 'Samo dan nakon Županijske skupštine vlasništvo nad tvrtkom koja je dobila koncesiju za plažu Bene ('Nacional') preuzeo je Igor Sapunar pa je ta plaža ostala u obitelji Željka Keruma', rekao je Krstinić.

 Mediji su navodili da je Igor Sapunar sin predsjednika splitsko-dalmatinske Županijske skupštine Petroslava Sapunara i nećak bivšega splitskoga gradonačelnik Željka Keruma, koji se ponovno kandidirao za tu dužnost na lokalnim izborima.

Podsjetivši kako su HDZ i  Kerumova Hrvatska građanska stranka (HGS) koalicijski partneri na županijskoj razini, Krstinić je rekao kako je riječ o 'dogovoru koalicijskih partnera HDZ-a i HGS-a da se razdijele koncesije', čime se, po njegovu tumačenju, otvara pitanje i o mogućem kadrovskom dogovoru tih dviju stranaka.  

'Istodobno kada se na Županijskoj skupštini događaju dodjele koncesija, kandidat Mosta za splitskoga gradonačelnika Robert Pauletić povukao se iz utrke za gradonačelničku dužnost i očito je da se ti glasovi pokušavaju usmjeriti Andri Krstuloviću Opari (kandidatu HDZ-a za gradonačelnika). S obzirom na to da je Ževrnja u vezi s koncesijom plažom 'Zlatni rat' prekršio više zakona, očito je da se takva osoba ne može natjecati za tu dužnost. Možda će HDZ umjesto Ževrnje ciljano istaknuti slabijega kandidata za župana da bi se dala krila Mostovu kandidatu Miri Bulju. Imajući u vidu povlačenje Pauletića iz utrke za splitskoga gradonačelnika, nije nemoguć upravo takav scenarij', rekao je Krstinić.  

Na novinarski upit kako komentira predstavu Roberta Frljića 'Naše nasilje i vaše nasilje,' koja je u sklopu Marulićevih dana izvedena u ponedjeljak navečer u splitskome HNK unatoč prosvjedima ispred zgrade, Batarelo je rekla kako ona 'nije pretjerani fan Frljićevih predstava, ali ni u kom slučaju nikada ne bi osporila njihovo izvođenje'.  'Oni građani kojima se to ne sviđa ne moraju ići gledati', rekla je i dodala kako kultura mora biti depolitizirana.