OSTOJIĆ O GUŠENJU MALE MIJE

'Hitna je pogriješila! Očekujem sankcije, pa i otkaze'

17.04.2012 u 13:25

Bionic
Reading

'Nitko nije kriv dok se to ne dokaže. Od ravnateljice, po završetku policijske istrage očekujem sve korake, uključujući i otkaze', rekao je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdivši kako je bilo propusta u organizaciji pružanja prve pomoći jednoipolgodišnjoj Miji Antunović

Slobodanka Keleuva, ravnateljica zagrebačke Hitne pomoći, prve ustanove na koji je otac donio maleni Miju kojoj je u bronhu zapelo zrno graha, izvijestila je jučer ministra o svojim namjerama. Inspekcija Ministarstva zdravlja i interna inspekcija Hitne pomoći ustanovile su kako je bilo propusta u organizaciji i odstupanja od uobičajene prakse. Tri zaposlenika zagrebačke Hitne dobila su upozorenje pred otkaz, liječnik u hitnoj ambulanti, njegov kolega koji je radio na broju 194, kao i medicinski tehničar koji je bio u vozilu Hitne pomoći kada je djevojčica transferirana iz zgrade Hitne pomoći u bolnicu Merkur.

'Time želim poručiti da su ovakvi slučajevi nedopustivi i da ih neću tolerirati', rekao je Ostojić u svom obraćanju novinarima kojima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja. Ministar je pojasnio kako je policijska istraga u tijeku, a nalaz obdukcije još nije gotov.

Keleuva: Hitna pomoća uvijek je naslabija karika

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Slobodanka Keleuva ustvrdila je pak kako postoje tri propusta: u vozilu Hitne pomoći trebao je u pratnji pacijenta biti i liječnik, tehničar je pak trebao također biti uz Miju i njezinog oca dok je treći propust napravljen u stupnjevanju hitnosti ovoga slučaja.

Naime, slučaju je dodijeljen stupanj tri, a trebao je biti stupanj hitnosti jedan. Kazala je kako svi troje djelatnika ima više od 30 godina staža te kako su u 'takvom stresu da ne mogu normalno funkcionirati'. Naglasila je kako se nada da će i druge ustanove, Merkur i Rebro, provesti iste interne istrage poput njih i naglasila kako jedno kaznena odgovornost, a jedno odgovornost prema radu.

Otkrila je i kako je uvidom u dokumentaciju ustanovljeno kako je Hitna iz Merkura pozvana u 12,10, a stigla u 12,46. Tek u 13,10 kreću za Rebro. 'Najslabija karika uvijek je Hitna pomoć', zaključila je ravnateljica te iste Hitne pomoći za Zagreb.

Podsjetimo, 18-mjesečna Mia Antunović preminula je 6. travnja u KBC-u Zagreb od zastoja srca uzrokovanog nedostatkom kisika. Do toga je došlo nakon što je djevojčica udahnula zrno graha koje joj je zapelo u bronhiju. Otac ju je sam dovezao u Hitnu pomoć u Heinzlovoj. Iako su ga uvjeravali da je dijete dobro, da je možda prehlađeno, a nakon njegova inzistiranja ipak su ih vozilom Hitne prevezli, no ne u KBC Zagreb, gdje se obavlja bronhoskopija, već u Merkur.

Tamo pak nisu znali da Mia dolazi pa je očajan otac s njom u naručju lutao hodnicima dok nekoga nije našao. Liječnici su u Merkuru pokušali odstraniti strano tijelo iz bronha, no nisu uspjeli, jer se taj zahvat inače kod njih ne izvodi. Liječnica je zaboravila nazvati Hitnu pomoć za prijevoz pa je dodatno izgubljeno dragocjeno vrijeme. Kada stižu na Rebro, čeka ih sedam liječnika. Tijekom zahvata Miji je stalo srce, a ni reanimacija koja je trajala više od jednog sata nije ju uspjela vratiti u život.