nacističke memorabilije

Hitlerov sat na kontroverznoj aukciji prodan za 1,1 milijun dolara, židovski čelnici osudili dražbu i nazvali je odvratnom

30.07.2022 u 13:15

Bionic
Reading

Sat za koji se tvrdi da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru prodan je za 1,1 milijun dolara (900.000 funti) na aukciji u SAD-u

Sat marke Huber, koji je prodan anonimnom ponuđaču, prikazuje svastiku i ima ugravirane inicijale AH. Židovski čelnici osudili su dražbu uoči prodaje na aukciji Alexander Historical Auctions u Marylandu. Međutim, aukcijska kuća, koja je i u prošlosti prodavala nacističke memorabilije, rekla je njemačkim medijima da joj je cilj očuvanje povijesti. Adolf Hitler vodio je nacističku Njemačku između 1933. i 1945. godine, a pod njegovom oružanom agresijom sustavno je ubijeno čak 11 milijuna ljudi, od kojih je šest milijuna ubijeno jer su bili Židovi.

U katalogu koji predstavlja sat navodi se da je on fašističkom vođi vjerojatno predan kao rođendanski poklon 1933., u godini kada je postao njemački kancelar. Aukcijska kuća također navodi da je sat uzet kao suvenir kada je 30-ak francuskih vojnika upalo u Berghof, Hitlerovo planinsko utočište u svibnju 1945. godine. Tada se mislilo da je sat preprodan i prenesen kroz nekoliko generacija do danas.

Sat Adolfa Hitlera Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Historical Auctions / Ferrari / Profimedia

Ostali predmeti na aukciji uključivali su haljinu koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, slike nacističkih dužnosnika s autogramima i Davidovu zvijezdu od žute tkanine s utisnutom riječju "Jude", što na njemačkom znači Židov. Tijekom holokausta, nacisti su prisiljavali Židove da nose žute oznake kao trake ili bedževe, s namjerom da ih izoliraju i maltretiraju. U otvorenom pismu koje su potpisala 34 židovska čelnika prodaja se opisuje kao "odvratna" i poziva se na povlačenje nacističkih predmeta s aukcije.