pobuna Europske židovske udruge

Hitlerove stvari na aukciji nacističkih predmeta u Njemačkoj

20.11.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Predmeti koje je jednom koristio nacistički diktator Adolf Hitler našli su se među nacističkom memorabilijom koja se u srijedu pojavila na aukciju u mjestu Grasbrunn u blizini Muenchena, što je izazvalo oštru reakciju i osudu Europske židovske udruge (EJA)

Predmete je na dražbu stavila aukcijska kuća Hermann Historica, a među njima su se našli i osobni predmeti poput pribora za jelo, dragocjenosti i potpisanih pisama i fotografija koje su pripadale nacističkim čelnicima, uključujući i osobno Adolfa Hitlera.

Hitlerov šešir, futrola za cigare koja je pripadala Hermannu Goeringu i koktel haljina Eve Braun pojavili su se među ostalim aukcijskim izlošcima.

Aukcija nacističkih memorabilija naišla je na oštar prosvjed Europske židovske udruge (EJA). Njezin čelnik Rabbi Menachem pozvao je sve glavne njemačke političke stranke da donesu zakon kojim bi se zabranila javna prodaja predmeta te vrste.

Menadžer kuće Hermann Historica Bernhard Pacher odgovorio je na primjedbe ustvrdivši da su kupci tih predmeta uglavnom muzeji, javne kolekcije ili privatni kolekcionari s akademskim interesom za doba nacizma.

On je kazao da nije na njegovoj tvrtki da sudi što kupci rade s nacističkim reliktima, dodavši međutim: 'Na nama je da spriječimo da to dođe u ruke pogrešnih ljudi'.

Pacher je dodao da će aukcija biti striktno nadzirana, uz očekivanje prosvjeda koji bi se mogli održati ispred zgrade u kojoj se odvija.