'POGROMI NISU DOVOLJNI'

Hitler u pismu iz 1919. najavio konačno rješenje za Židove

08.06.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Pismo s potpisom Adolfa Hitlera iz 1919. godine, koje sadrži najraniji pisani dokaz njegovog antisemitizma, predstavljeno je na konferenciji za tisak Centra Simon Wiesenthal. Rabin Marvin Hier, osnivač i predsjednik Centra, rekao je da je pismo, napisano 1919, 'jedan od najvažnijih dokumenata u cijeloj povijesti Trećeg Reicha'

Hitlerov potpis, 1919.

Noseći bijele rukavice kako ne bi oštetio osjetljiv požutjeli papir, Hier je ukazao na ono što drži najznačajnijom frazom u pismu na četiri stranice, tipkanom na pisaćoj mašini: riječi 'Entfernung der Juden', što na njemačkom znači 'uklanjanje Židova', koje Hitler navodi opisujući ono što bi moralo biti konačni cilj njemačke vlade.

'Ovo je napisao 1919. Dvadeset i dvije godine kasnije to je i proveo kao kancelar Trećeg Reicha. Uklonio je Židove u potpunosti', rekao je Hier.

Centar Simon Wiesenthal, židovska organizacija za zaštitu ljudskih prava, kupila je pismo od privatnog trgovca za 150.000 dolara i stavit će ga na uvid javnosti u srpnju, u Muzeju tolerancije u Los Angelesu.

Hitler je bio 30-godišnji veteran Prvog svjetskog rata kada je napisao pismo datirano 16. rujna 1919. U to vrijeme radio je u propagandnom odjelu njemačke vojske, rekao je Hier. Pisanje pisma zadao mu je njegov nadzornik, kapetan Karl Mayr, koji je htio da Hitler artikulira stav vojske prema Židovima za Adolfa Gemlicha, koji je bio vojni špijun. (Otprilike u istom razdoblju Hitler je na zahtjev Mayra pohodio sastanak Njemačke radničke stranke kako bi otkrio što više o njezinim članovima. Kasnije će to postati Nacionalsocijalistička radnička stranka, pod predsjedanjem Hitlera).

'Judaizam - rasa očuvana srođivanjem'

Autentičnost pisma, otipkanog na pisaćoj mašini njemačke vojske i naslovljenog na Gemlicha, potvrđena je 1988, poručio je Centar.

U engleskom prijevodu pisma, koje je također predstavio Centar, Hitler određuje judaizam kao rasu, ne religiju, koja je očuvana 'kroz tisuće godina srođivanja' i koja jedino brine o tome kako osigurati 'novac i moć'.

'Rezultat toga je to što rasa koja nije njemačka živi među nama, sa svojim osjećajima, mislima i željama, imajući sva ista prava kao i mi', napisao je Hitler.

Upozorio je na antisemitizam 'rođen isključivo na emocionalnoj osnovi', za koji je napisao da će voditi jedino u pogrome i pritom se pozvao na organizirane mafijaške napade na Židove u Rusiji i, kasnije, Njemačkoj. Iz pisma je očito da je Hitler imao na umu nešto veći cilj. 'Konačni cilj mora biti uklanjanje Židova. Za ostvarenje tih ciljeva sposobna je samo vlada nacionalne snage, a nikada vlada nacionalne slabosti', napisao je Hitler.

Dokument goleme povijesne važnosti

Hier tvrdi da je pismo 1945. pronašao američki vojnik William F. Ziegler u nacističkom arhivu u blizini Nürnberga te ga prodao trgovcu povijesnih dokumenata. Trgovac je ponudio pismo Hieru 1988, ali ga je prodao drugom kolekcionaru prije nego je Centar uspio potvrditi njegovu autentičnost. Kada je pismo ponuđeno drugi put, Heir tvrdi da nije bilo oklijevanja. 'Odmah smo znali da je pismo za Gemlicha apsolutno od povijesne važnosti. Nema ničeg sličnog u svijetu', rekao je.

Hier kaže da u Münchenu postoji nepotpisana, uredska kopija pisma, za čije su postojanje znanstvenici znali, no i da je dokument koji posjeduje Centar jedini potpisani primjerak. Nikada prije nije bilo predstavljeno javnosti.

Pismo je značajno i po tome što, koliko je poznato, ne postoji naređenje o istrebljenju Židova koje potpisuje Adolf Hitler. Umjesto njega, čovjek broj dva u Reichu, Hermann Göring, izdao je zapovijed u srpnju 1941. Reinhardu Heydrichu, šefu nacističke službe sigurnosti, da provede 'konačno rješenje židovskog pitanja' (likvidaciju).

Marvin Hier

'Ovo je prvi i jedini dokument takve vrste koji se bavi isključivo Židovima i postavlja rješenje', objasnio je Hier.

Naknadna pamet

Je li Hitler tada imao na umu koncentracijske logore i masovno istrebljenje, nije pitanje na koje se može odgovoriti uz pomoć ovog pisma, rekao je Hier. 'No mogu vam reći da je Hitler 1919. rekao – ne želimo nikakve Židove u državi u kojoj ja živim, i ne želim da ih se ukloni sporadičnim pogromima. Treba ih se ukloniti kroz legalan sustav, u kojemu ih vlada legalno uklanja', naveo je Hier. 'To je besprimjerno', dodao je.

Hier se nada da će pismo, koje će biti izloženo u Los Angelesu, poslužiti za edukaciju mladih i starih o demagozima i posljedicama kada ih se ne shvati ozbiljno.

Rekao je, da su kojim slučajem 1919. pale opklade, 'svi bi se kladili da je to mnoštvo gluposti i da se ništa poput toga neće dogoditi, ali 22 godine kasnije dogodilo se točno ono što je napisao'.