OPOZICIJA OBAMI

Hillary Clinton protiv pacifičkog trgovinskog sporazuma

08.10.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Američka političarka Hillary Rodham Clinton, koja zauzima istaknutu poziciju u utrci za status predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, izjasnila se u srijedu protiv trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), dogovorenog ovog tjedna

"Na temelju onog što mi je zasada poznato, ne mogu poduprijeti taj sporazum", kazala je Clinton u priopćenju.

Kako navodi, trgovinski sporazumi moraju zadovoljavati jasne kriterije otvaranja radnih mjesta u SAD-u, podizanja plaća i unapređivanja nacionalnih sigurnosnih interesa.

"I dalje vjerujem u cilj jakog i pravednog trgovinskog sporazuma na Pacifiku u sklopu šire strategije kod kuće i u inozemstvu, kao što sam vjerovala i dok sam bila ministrica vanjskih poslova", napominje Clinton.

Dodaje da cijeni trud koji su američki pregovarači uložili u postizanje dogovora "ali letvica je u ovom slučaju postavljena jako visoko a na temelju onoga što sam vidjela, ne vjerujem da ju je sporazum dosegnuo".

Time se Clinton našla na suprotnoj strani u odnosu na aktualnog predsjednika Baracka Obamu, koji je TPP istaknuo kao važan dio svog vanjskopolitičkog programa i tvrdi da će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta u SAD-u i visokim međunarodnim standardima na području zaštite radnih mjesta i okoliša.

Clinton je radila na sklapanju tog sporazuma dok je obavlja dužnost ministrice vanjskih poslova u Obaminom kabinetu. Čini se da novom pozicijom uvažava stajalište pojedinih struja u Demokratskoj stranci, kao i mnogih sindikata, koji se protive sporazumu.

Sindikalisti i ostali protivnici sporazuma često se u raspravama pozivaju na Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je stupio na snagu za mandata Billa Clintona a po njihovim je navodima stajao SAD brojnih radnih mjesta.

Iz Bijele kuće uzvraćaju da TPP zapravo štiti od gubitka radnih mjesta budući da uključuje stroge propise o zaštiti okoliša i radnika, koji će zamijeniti pojedine problematične odredbe iz NAFTA-e.

Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Sjedinjene Države i Vijetnam postigli su dogovor o TPP-u u ponedjeljak. Sporazum predviđa ukidanje većine carina i nameta na ulaganja, definira nove poslovne standarde i štiti prava iz okvira intelektualnog vlasništva, ustvrdio je američki trgovinski predstavnik.

Detalji sporazuma još nisu objavljeni.

Clinton zauzima istaknutu poziciju u utrci za status predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, a špekulira se da bi odgovarajuće ambicije mogao iskazati i aktualni potpredsjednik Joe Biden. sa snažnim vezama sa sindikalnom scenom.

TPP-u se protivi i najistaknutiji natjecatelj za poziciju predsjedničkog kandidata konzervativne stranke Donald Trump, iako sama stranka načelno iskazuje veću podršku sporazumu.