ČIČAK DOMOLJUB

HHO pozvao zastupnike da sruše arbitražu

04.11.2009 u 16:27

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je zastupnike Hrvatskoga sabora da ne ratificiraju Sporazum o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade, jer bi se u suprotnome time kršila politička i građanska prava građana Hrvatske

U izjavi danas dostavljenoj Hini, HHO ističe da jedini tko bi mogao odlučivati o tako prevažnoj stvari, u skladu s člankom 2. Ustava Republike Hrvatske, jest narod - referendumom.

Pokušaj stvaranja 'arbitražne komisije' kao 'ad hoc' suda Europske unije protivan je postojećemu pravnom ustroju svijeta, Europe i Europske unije, ističe HHO.

'To je ozbiljan presedan i predstavlja kršenje principa vladavine prava, ali i principa trodiobe vlasti. Neprihvatljivo je nametanje liste mogućih arbitara (sudaca) od pojedinaca ili skupine osoba iz europskih institucija', navodi se u izjavi te dodaje da bi 'jedino skupština Europske unije mogla imenovati sudsku instancu'.

Kako napominje HHO, takvo je imenovanje 'i nelegalno i nelegitimno', a samo bi predsjednik Međunarodnoga suda pravde u Haagu imao kakav-takav legitimitet imenovati tri suca 'arbitražnog vijeća' uz po jednog iz Hrvatske i Slovenije, pogotovo s obzirom na činjenicu da se od Hrvatske unaprijed traži pristanak na moguće promjene granica i oduzimanje dijela njezina državnog teritorija.

'Hrvatska i Slovenija nedavno su proglasile ništetnim sve dosadašnje dogovore i ugovore o graničnim sporovima. Nema nikakvog razumnog opravdanja da se prilikom odlučivanja o budućoj hrvatskoj granici krene s nulte pozicije. Pritom valja voditi računa o poštovanju legalnosti, legitimnosti, pravednosti i pravičnosti, kao što su uglavile dvije državne komisije u vrijeme premijera Sanadera i Janše, a u skladu sa Statutom suda UN-a u Haagu', ističe HHO.

Također ustrajava, kako se navodi, 'na primjeni međunarodnih principa i vladavine prava' u sporu Hrvatske i Slovenije.

'Držimo neprihvatljivim pokušaj slovenske zloupotrebe pozicije stečene članstvom u EU-u za političku ucjenu Hrvatske teritorijem pri ulasku u punopravno članstvo. Odustajanje od principa vladavine prava daje mogućnost političkog arbitriranja u kojem postoje jednaki i jednakiji', smatra HHO.

Također ističe da o sporu koji nastane među susjednim zemljama, a one ga ne mogu međusobno riješiti, može odlučivati jedino sud, u ovom slučaju Međunarodni sud pravde u Haagu.

HHO podsjeća da su se i Hrvatska i Slovenija prilikom učlanjenja u UN obvezale poštovati dokumente UN-a, pa tako i Konvenciju o pravu mora.

Po ocjeni HHO-a saborsko prihvaćanje dokumenta Sporazuma o arbitraži legitimiranje je političkoga na štetu pravnog rješavanja problema.

Države članice EU-a (Njemačka, Danska, Francuska i druge) svoje su sporove rješavale na Međunarodnome sudu pravde jer se nisu mogle složiti, ističe HHO te traži 'isti princip i za spor između Hrvatske i Slovenije'.

U izjavi objašnjava da je petero članova HHO-a u osobno ime, a ne u ime HHO-a, supotpisalo predstavku 26 intelektualaca o Sporazumu o arbitraži.

'HHO se odlučio na vlastitu izjavu zbog rastućih tenzija u Hrvatskoj i Sloveniji, a slične tenzije, ne tako davno, dovele su do krvavih ratnih sukoba i masovnih kršenja ljudskih prava', navodi se, uz ino, u izjavi koju je potpisao potpredsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak