MILIJUNSKI GUBICI DNEVNO

Hernadi traži brzo rješavanje slučaja Ina

24.04.2014 u 17:21

Bionic
Reading

Izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi založio se za brzo rješavanje pitanja sudbine udjela mađarske kompanije u hrvatskoj Ini.

Govoreći nakon godišnje skupštine dioničara te naftne i plinske kompanije, Hernadi je rekao da napetosti između MOL-a i drugog velikog dioničara u Ini, hrvatske Vlade, predugo pritišću cijenu dionice i uzrokuju mnogo neizvjesnosti.

Od rujna prošle godine, kada su započeli pregovori s hrvatskom Vladom, do danas cijena dionice MOL-a pala je 21,6 posto.

Hernadi je ponovio kako je MOL spreman tražiti uspješno i brzo rješenje tog pitanja s hrvatskom Vladom ili će svoj udjel od 49,1 posto u Ini prodati. U MOL-u su nezadovoljni tempom pregovora s hrvatskom Vladom te su ih spremni ubrzati, rekao je Hernadi, napomenuvši da ovakav tempo pregovora košta MOL-ove dioničare nekoliko milijuna dolara dnevno.

Izjavio je i da bi pregovori s hrvatskom stranom mogli biti nastavljeni početkom svibnja, no dodao je i da još nije čvrsto dogovoren datum njihova održavanja.

Inače, dioničari MOL-a na glavnoj skupštini donijeli su odluku o isplati dividende u ukupnom iznosu od 60 milijardi forinti (otprilike 195,21 milijun eura).

Iz lanjske dobiti na ime redovne dividende bit će tako isplaćeno 47 milijardi forinti, a na ime specijalne dividende 13 milijardi. Dividenda po dionici iznosila bi tako 570 forinti (otprilike 1,86 eura).

Donesena je i odluka o izboru Sandora Csanya, Janosa Martonyija, Anwara al-Kharusija i Antonya Radeva za članove Upravnog odbora kompanije, a prihvaćeni su i konsolidrani financijski izvještaji MOL-a za 2013.