DUG VRGORAČKIM KOMUNALCIMA

Hercegovci ostaju bez pitke vode iz Hrvatske?

25.07.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Toplinski udar koji nas po prognozama očekuje početkom kolovoza mogao bi biti prevruć za stanovnike ljubuške općine koji žive uz granicu s Hrvatskom

Naime, stanovnici u hercegovačkim selima duž granice uskoro bi mogli ostati bez pitke vode, jer im prijeti obustava isporuke vode s hrvatske strane.

Stanovnici pograničnih sela ljubuške općine vodu dobivaju iz Vrgorca, a Komunalno poduzeće Vrgorac, koje gospodari vodovodom odlučilo je zavrnuti ventil zbog duga od 1.212.702,17 kuna, koliko ljubuška strana nije platila računa za vodu.

Hercegovačka mjesta; Crveni Grm, Prolog i Orahovlje spojeni su na vodovodnu mrežu grada Vrgorca još za vrijeme bivše države, kada je i građen vodovod i sve do 2004. održavanje vodovoda i naplatu u tim mjestima obavljalo je Komunalno poduzeće iz Vrgorca.

Nakon dogovora između Grada Vrgorca iz Hrvatske i Općine Ljubuški iz BIH, i njihovih komunalnih tvrtki, stanovnici ljubuške općine račune za vodu plaćaju Komunalnom poduzeće iz Ljubuškog, a ono potrošenu vodu plaća Komunalnom Vrgorac. Stanovnici pograničnih sela uglavnom uredno plaćaju račune za vodu ljubuškom komunalcu, no ljubuško komunalno poduzeće zapalo je u ozbiljnu krizu, blokiran ima je račun, radnici nisu primili plaću 10 mjeseci, i dug za vodu se ne plaća hrvatskoj strani koja uredno isporučuje vodu.

Tako se došlo u situaciju da će stanovnicima hercegovačkih sela koji uredno plaćaju vodu, voda biti isključena u najvrelijem mjesecu u godini.

'Na sastanku od prije nekoliko dana dogovoreno je da će Ljubušaci platiti dug u ratama. Ovih dana bi trebala biti uplaćena prva rata', rekao nam je direktor Komunalnog Vrgorac Boris Erceg.

'Ako se rate ne budu uplaćivale, voda će biti isključena, direktno ili indirektno', kazao nam je direktor Erceg.