MASOVNA AKCIJA SPAŠAVANJA

Helikopter se srušio na zgradu u New Yorku, poginuo pilot. Cuomo: Svi mi još patimo od PTSP-a

10.06.2019 u 20:37

Bionic
Reading

Helikopter se u ponedjeljak srušio na zgradu na Sedmoj aveniji na Manhattanu, objavili su njujorški vatrogasci, potvrđujući da je jedna osoba poginula. Prema dosadašnjim spoznajama, helikopter je prisilno sletio na krov, pri čemu se zapalio. O nesreći je obaviješten američki predsjednik Donald Trump, koji je zahvalio spasilačkim službama na 'fenomenalnom poslu'

Nesreća se dogodila oko 20 sati po srednjoeuropskom vremenu po kiši i magli.

Pretpostavlja se da je poginula osoba pilot, rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio. Nema ozlijeđenih ni u zgradi ni na ulici, dodao je.

'Hvala Bogu na tome, mogla je ovo biti puno strašnija nesreća', rekao je De Blasio.

Po njegovim riječima, uzrok pada helikopreta je još nepoznat, ali nema nikakvih naznaka da se radi o terorističkom činu.

Helikopter je poletio s heliodroma na istočnoj strani Manhattana i srušio se jedanaest minuta poslije.

Nakon nesreće u blizini poznatog Times Squarea pokrenuta je masovna akcija svih spasilačkih službi. Stanovnici zgrade osjetili su kako se zgrada zatresla.

Stanovnici Manhattana i prolaznici pozvani su da izbjegavaju područje između 51. ulice i 7. avenije zbog dolaska policijskih, vatrogasnih i vozila hitne pomoći.

Guverner Andrew Cuomo je novinarima rekao kako se čini da je helikopter pokušao prisilno sletjeti na neboder od 54 kata u kojem nitko nije ozlijeđen.

Dodao je da je nakon pada helikoptera izbio požar koji je brzo ugašen.

'Neki su ljudi evakuirani, a neki, koji su bili unutra dok se helikopter rušio, osjetili su da se zgrada trese', rekao je Cuomo.

'Ako ste Njujorčanin, oboljeli ste od neke razine PTSP-a od 11. rujna. Predobro se sjećam tog jutra. Čim čuješ da je letjelica udarila u zgradu, pomisliš na isto ono kao i svaki Njujorčanin', dodao je Cuomo.

Mjesto nesreće je oko 800 metara udaljeno od Trump Towera gdje predsjednik Donald Trump ima stan.

Nathan Hutton, informatičar francuske banke BNP Paribas smještene na 29. katu, rekao je da se zgrada tresla kad je helikopter pogodio krov.

"Ti samo stojiš ondje, a netko te rukom pokušava gurati", opisao je udarac. "Osjetilo se kroz cijelu zgradu."

Ulični prodavač kišobrana, 50-godišnji Melvin Douglas čuo je "tutnjavu" kada se helikopter srušio.

"Nisam vidio, ali sam osjetio", rekao je. "S vrha nebodera uzdizao se oblak dima."

Požar koji je izbio na krovu brzo je ugašen, a zgrada je evakuirana.

"Fenomenalno rade naši sjajni vatrogasci koji su trenutno na mjestu događaja", napisao je Trump na Twitteru nakon što su ga informirali o padu. "Trumpova administracija je pripravna ako vam bilo što zatreba."

Neboder AXA Equitable Center viši je od 229 metara, a izgrađen je 1985.. U zgradi se nalazi i Le Bernardin, jedan od najslavnijih restorana u New Yorku.