POVRATAK NA PRISAVLJE

HDZ želi Silviju Luks za šeficu NO-a HRT-a

20.01.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Za predsjednicu Nadzornog odbora HRT-a HDZ će predložiti Silviju Luks, dugogodišnju novinarku i dopisnicu HTV-a iz Pariza koja je odnedavno u mirovini. Uz nju, vladajući u NO-u žele Antu Žigmana i Željka Čaglja, dok je oporbeni čovjek za NO Orsat Miljenić. Petog člana trebalo bi predložiti Radničko vijeće HRT-a, ali ono to još nije učinilo

Iako nitko od vladajućih i oporbe nije želio službeno potvrditi imena kandidata o kojima će se raspravljati u utorak na sjednici saborskog Odbora za informatizaciju i medije, neslužbeno doznajemo da će, nakon što se utvrdi zadovoljavaju li predloženi kandidati i zakonske uvjete, isti biti predloženi Saboru na glasanje.

Podsjetimo, u Zakonu o HRT-u stoji da najmanje jedan član NO-a mora imati diplomu iz ekonomije, prava ili medija te da dva člana NO-a HRT-a moraju imati najmanje deset godina radnog iskustva iz područja financija, a jedan član NO-a mora imati najmanje deset godina radnog iskustva iz područja djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i/ili radija.

Slučaj Viktorije Car

Na natječaj za Programsko vijeće Odbor jezaprimio 57 prijava, od čega 40 valjanih. Iako je kuriristovremeno donio u Sabor kandidature, što je utvrđeno pregledom sigurnosnihkamera, sociologa Dražena Lalića i profesorice na Fakultetu političkihznanosti Viktorije Car, Odbor je prihvatio samo njegovu jer je njena stiglaizvan roka za prijave. Kako je naknadno utvrđeno da se radilo o propustuza koji je kriv dostavljač,  Odbor će zatražiti da i njenakandidatura bude prihvaćena. 

I dok Silvija Luks zadovoljava uvjete iz područja djelatnosti pružanja medijskih usluga, ostaje upitno tko uz bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu financija Žigmana ima deset godina radnog iskustava iz područja financija. Naime, Orsat Miljenić i Željko Čagalj su diplomirani pravnici.

Miljenić je gradio svoju profesionalnu karijeru u diplomaciji te kasnije u odvjetničkim vodama, a Čagalj je, prema informacijama koje su poznate, početkom devedesetih radio u Sekretarijatu za upravne poslove u osječkom Izvršnom vijeću, potom je dva mandata proveo na mjestu intendanta osječkog HNK, otkud ga je maknuo bivši prijatelj Branimir Glavaš.

Nakon toga radio je kao odvjetnik u Muzeju Slavonije, gdje ga je, navodno, smjestio Vladimir Šeks, uz pomoć kojeg je došao, sredinom 2008. godine, na mjesto direktora Bizovačkih toplica. Toplice je država sedam puta bezuspješno pokušala prodati, a prema njegovu priznanju, one danas posluju sa 15 milijuna kuna prihoda i 25 milijuna kuna rashoda.

Ispunjava li Čagalj uvjet o desetogodišnjem radnom iskustvu u području financija, može se samo nagađati. Da su biografije svih dvadeset kandidata za NO bile izvješene na web stranicama Sabora, kako je to tražila vanjska članica Odbora za medije Jelena Berković, dileme ne bi bilo. Ovako sve ostaje visjeti u zraku. Doduše, i peti član, kojeg imenuje Radničko vijeće, odnosno Koordinacija sindikata, može dati čovjeka iza kojeg je deset godina rada u području financija, pa onda postaje irelevantno ima li ih Čagalj.

'Koordinacija se još nije sastala na tu temu. Tek u ponedjeljak imamo sastanak o tome, nakon čega bismo trebali izabrati člana NO-a. Na koji ćemo to način napraviti, u ovom trenutku ne mogu reći', kazao je predsjednik Koordinacije Jozo Jeličić

Uz raspravu o kandidatima za NO, Odbor će raspravljati o kandidaturama za Programsko vijeće HRT-a, i tu se za razliku od NO-a, oko kojeg je očito postignut dogovor, može očekivati žestoka rasprava. Naime, HDZ inzistira na tome da se aktualni vijećnici Zvonko Milas i Želimir Mesarić imaju pravo kandidirati još jednom iako im curi drugi mandat, dok SDP-ovac Nenand Stazić odbija tu mogućnost.

Uz to, problem bi mogao nastati i zbog kandidature Vere Robić Škarica, koju je HDZ već jednom osporavao, ali i Petra Lovrića, kojeg je HDZ, unatoč protivljenju SDP-a, uspio ugurati u Vijeće na mjesto Siniše Grgića koji je podnio ostavku.