BURA U SABORU

HDZ zbog Croatia osiguranja traži osnivanje istražnog povjerenstva

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 03.06.2015 12:04
  • Objavljeno 03.06.2015 u 11:32
Goran Marić

Goran Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

HDZ-ov zastupnik Goran Marić najavio je u srijedu da će Klub HDZ-a zatražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo okolnosti privatizacije Croatia osiguranja (CO) u kojoj je državna revizija pronašla niz nepravilnosti

'Nesporno je da su mnoge prodaje državnih tvrtaka iza sebe ostavile sumnju u pogodovanje kupcima na štetu države, ali ni za jednu državna revizija do prije nekoliko dana nije nedvojbeno utvrdila da je provedena protivno zakonu', poručio je na početku svog izlaganja HDZ-ov Goran Marić.

Mariću je neshvatljivo to što je Vlada odluku o prodaji dijela udjela u CO-u donijela 'samovoljno', iako Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja propisuje da takvu odluku, na prijedlog Vlade, može donijeti jedino Sabor.

'Vlada upravlja po osjećaju i djeluje snagom dosjetke. Ali valja i podsjetiti da država, zakon, državna imovina, demokracija, red, puno su puno više od dosjetke i snalažljivosti. Ovdje je riječ o činjenici, Vlada ne poštuje Zakon, Državni ured za upravljanje imovinom ne poštuje zakon, Vladin Ured za zakonodavstvo zanemaruje zakon', ustvrdio je Marić.

Obrazloženja iz Vlade da nije morala poštovati zakon iz 1992., iako je još uvijek na snazi, nazvao je pučkoškolskom isprikom.

Može li ugovor biti valjan ako je protuzakonit? Neka konačno Državno odvjetništvo stupi u akciju i odgovori na ove retoričke upite kao institucija koju plaćamo da institucionalno štiti interese Hrvatske. Budući da kupac uvjerava da je preplatio tržišnu cijenu, njemu treba vratiti uplaćeni iznos, a on neka vrati državi ono što je protuzakonito stekao', poručio je Marić.

'Devetsto i pet milijuna i što sada? Hoćemo li se praviti da se ništa nije dogodilo', upitao je Lesar te ocijenio da bi Sabor od Vlade trebao zatražiti da cijeli pravni posao oko privatizacije CO-a vrati na početak.

Neovisni Damir Kajin kazao je pak kako se 'nada da ovo nije i neće biti Ina ove vlade', a uvjeren je da je CO morao u privatizaciju, jer je, kaže, zbog lošeg upravljanja gubilo tržište u zemljama u okruženju.

Vladajuće je branio HNS-ov Srđan Gjurković koji je oporbu pozvao da ne diže tenzije.

'Državna revizija odlično i stručno radi svoj posao, no to ne znači da u ovom slučaju nije pogriješila', kazao je Gjurković tumačeći da je privatizacija CO-a provedena u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom iz 2010. koji Agenciji za upravljanje državnom imovinom odnosno DUUDI-ju i Vladi daje mogućnost da odluku o privatizaciji donesu samostalno.

Naglasio je i da je za privatizaciju CO-a konzultant dao jamstvo te da će se iz tog jamstva, ako se pokaže da je konzultant pogriješio, moći obeštetiti država.

'Nemojmo podizati tenzije prije nego što raspravimo, argumentiramo demokratski. Jer onda i onim svim ulagačima u Republiku Hrvatsku šaljemo poruku da smo mi pravna država i da pravno, ali demokratski sagledavamo sve činjenice, a ne da šaljemo poruke 'nemojte, jer bilo što potpisali, ne potpisali ovdje vam neće bit sigurno'', zaključio je Gjurković.

Podsjetimo, Državni ured za reviziju u petak je u izvješću o reviziji prodaje dionica Croatia osiguranja (CO) dao mišljenje da odluku o privatizaciji tog društva Vlada nije mogla donijeti samostalno već ju je morao potvrditi Sabor, a smatraju i da je cijena plaćena za usluge savjetnika za privatizaciju od oko 27 milijuna kuna mogla biti značajno manja. Adris je kupio lani 39,6 posto dionica CO-a, a nakon prodaje vlasničkog paketa društvo je dokapitalizirao sa 110 milijuna eura, nakon čega je postala vlasnik 60 posto dionica CO-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!