KOMENTAR GORDANA DUHAČEKA

HDZ treba podržati Zakon o životnom partnerstvu

05.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

'Kad su homoseksualci u pitanju, tu smo imali problema, jer su europske zemlje malo naprednije pa smo u našim stavovima ostali u manjini', izjavila je u Splitu na početku kampanje za izbore za Europski parlament Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a i u međuvremenu ponovno izabrana zastupnica u Bruxellesu

Izjave gospođe Dubravke Šuice rijetko su kad vrijedne citiranja, napose kada drži govore pred praznim Europskim parlamentom, ali u ovom slučaju omakla joj se jedna velika istina. Doista, stavovi prema pravima LGBT osoba Europske pučke stranke (EPP), kojoj HDZ pripada u Europskom parlamentu, više su nego 'malo napredniji' od onih Šuicine stranke, koja može računati na još problema u Europi zbog svojih nazadnih i diskriminatornih stavova prema LGBT građanima Hrvatske. S druge strane, to je i prilika za europske parlamentarce iz HDZ-a da nauče nešto novo u životu, primjerice kako uopće govoriti o homoseksualnim temama bez izraza gađenja na licu i (ne)svjesnih homofobnih uvreda, nakon čega o tome pod hitno trebaju educirati svoje stranačke kolege u Hrvatskoj.

Zapravo bi bilo jako zanimljivo čuti što Šuica petlja kada je njezina frakcijska kolegica iz EPP-a Sirpa Pietikäinen - finska demokršćanska političarka koja ne krije svoje lezbijstvo i potpredsjednica je Intergrupe za LGBT prava u Europskom parlamentu – upita o najnovijim izjavama predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića protiv održavanja Povorke ponosa u tom gradu. Teško je uopće zamisliti da će neki ozbiljan zapadnoeuropski demokršćanin vatreno agitirati da se dijelu građana njegove zemlje ukine Ustavom zagarantirana sloboda okupljanja, jer bi to – ako ništa drugo – bio skandal koji bi mu zauvijek uništio karijeru. O antidemokratskom i totalitarnom prizvuku takve izjave, rasprave ne bi ni trebalo biti, no HDZ-ov Škorić sigurno ne treba očekivati nikakve sankcije od predsjednika stranke Tomislava Karamarka, koji izbacuje samo one nedovoljno mu lojalne.

HDZ je prema LGBT građanima uvijek bio dosljedno licemjeran. S jedne strane pod pritiskom Bruxellesa uvodeći vrlo dobar Zakon o suzbijanju diskriminacije, a s druge dopuštajući izjavama raznih svojih članova da se on krši. To se licemjerje nastavlja i danas, što se najbolje vidi po stavu te stranke o predloženom Zakonu o životnom partnerstvu. Iako su u vremenu pred referendum o braku Karamarko i europski zastupnik Davor Ivo Stier izjavljivali da se 'homoseksualci ne trebaju plašiti' (uz obaveznu napomenu da imaju gej frendove; pederi su tako postali novi 'privatni Srbi' u Hrvatskoj!) te da se i istospolne veze trebaju bolje zakonski regulirati, kada se došlo do konkretnog zakona, HDZ je promijenio ploču i po nacrtu zakona osuo drvlje i kamenje.

Pritom je u ime stranke govorio Željko Reiner, isti onaj kojemu je nedavno Ustavnu sud presudio da diskriminira LGBT zajednicu, konkretno transrodne osobe, onemogućavajući im promjenu dokumenata. Akademik Reiner se pak u raspravi pozivao na tzv. Teksašku studiju Marka Regnerusa, kojom je trijumfalno pred referendum mahala i Željka Markić, iako se iste studije kao znanstveno neutemeljene odreklo i Regnerusovo matično sveučilište, iako je sam autor priznao brojne metodološke pogreške, iako je istu razmontiralo i Hrvatsko sociološko društvo u priopćenju za medije. Za pretpostaviti je da akademik Reiner poznaje osnovne znanstvene metode pa je opravdano upitati se zbog čega se poziva na diskreditiranu studiju a kako bi difamirao prijedlog Zakona o životnom partnerstvu. Misli li Reiner da Hrvatsko sociološko društvo čine znanstveni šarlatani pa njihovo javno priopćenje ne uzima za ozbiljno? Ili je jednostavno riječ o homofobiji koja se kamuflira u građanski prihvatljivu retoriku?


Odnosno, ima li HDZ kao stranka uopće svoj politički stav u vezi prava LGBT građana Republike Hrvatske ili samo figurira kao trbuhozborac objeda i manipulacija koje se plasiraju iz udruge U ime obitelji i ostalih klerikalnih udruga? Kako je uopće moguće povjerovati Karamarku da se HDZ-a LGBT građani Hrvatske ne trebaju plašiti, ako njegove saborske perjanice u cijeloj raspravi o Zakonu o životnom partnerstvu nisu u stanju reći ništa pozitivno o istospolnoj ljubavi, nego besprizorno šire laži? U redu, naučili su HDZ-ovci da se više ne bi trebalo biti brutalno vulgaran poput nekoć Rojsa, ali to što koriste drugačiji diskurs ne znači da govore (ili misle) išta bitno drugačije.

Ako žele da im itko povjeruje kako su iskreni kada obećavaju podršku pravima hrvatskih homoseksualaca, onda bi za početak trebali jednoglasno podržati Zakon o životnom partnerstvu, inače napisan tako da se vodi s dva ključna zahtjeva domaćih antigej snaga – ne zove se brak i nema prava na usvajanje djece. Ako HDZ ne bude glasao za spomenuti zakon, onda se pojedinci iz te stranke doista više ne trebaju truditi farbati svoje sporadične izjave u dugine boje, jer djela – kako su nas učili roditelji – govore više od riječi.

Bit će zato zanimljivo čuti što će kolegama iz Pučana u Bruxellesu odgovoriti uglađeni i elokventni Andrej Planković kada ga netko zapita zbog čega HDZ glasa protiv Zakona o životnom partnerstvu, iako je i Europski sud u Luksemburgu, kao i onaj za ljudska prava u Strasbourgu, presudio da gejevi i lezbijske imaju 'pravo na zaštitu obiteljskog života' te da su države članice Europske unije dužne donijeti odgovarajuće zakone u tom smislu. Baš me i zanima što će Karamarko i Stier reći sljedeći put kada budu gostovali u Njemačkoj na nekoj konferenciji Merkeličina CDU-a ako susretnu, primjerice, Jensa Spahna, zastupnika u Bundestagu i mladog lava stranke koji svoju homoseksualnost ne skriva, niti za to u CDU-u uopće ima potrebe. Tj. zašto oni homoseksualci koji su članovi HDZ-a i dalje moraju skrivati svoju homoseksualnost; nije valjda da u stranci vlada netolerantna atmosfera, da se homoseksualce smatra manje vrijednima? Uostalom, kada bi Karamarko išao objašnjavati njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je protiv životnog partnerstva za istospolne parove, ona bi ili umirala od smijeha ili kolutala očima, jer CDU sad već uvelike raspravlja o bračnoj ravnopravnosti, a retorika HDZ-a o ovoj tematici za njemačke bi demokršćane bila notorna homofobija u rangu Vladimira Putina

No iako je HDZ takav kakav jest, to ne znači da je SDP stranka koja zaslužuje podršku LGBT zajednice Hrvatske. Vrijedi podsjetiti na to da je SDP dosad triput izdao hrvatske LGBT građane – prvi put 2003., kada je preko noći – pod pritiskom koalicijskog partnera HSS-a - iskasapljen Zakon o istospolnim zajednicama te pretvoren u travestiju u kojoj se istospolnim parovima omogućavaju dva-tri prava NAKON raspada veze, koju prethodno još trebaju dokazivati na sudu, primjerice svjedočenjem susjede Barice da su živjeli zajedno više od tri godine. Drugi put je to bilo kod promjena Ustava 2010., kada je Zoran Milanović koristio seksualnu orijentaciju da Jadranku Kosor ucjenjuje oko glasova dijaspore, a tada je uostalom i omogućeno provođenje referenduma kakvog sada imamo. Treći put se to dogodilo, naravno, kod referenduma o braku, kada je SDP-ova saborska većina odbila od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

To što Zakon o životnom partnerstvu sada porađaju skoro pa tri godine – a tko zna bi li ga uopće bilo bez upornog i predanog rada člana radne skupine Marka Jurčića iz Zagreb Pridea i Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koje povijest treba zapamtiti kao najzaslužnije po ovom pitanju - kalkulirajući s njime od lokalnih do europskih izbora, još je jedan pokazatelj toga da su LGBT prava dio SDP-ove liberalne šminke, a ne nešto što je doista na srcu stranke. Tj. gdje su ti homoseksualci članovi SDP-a, zašto se skrivaju? Pa nisu pobogu u HDZ-u?! Nije valjda i u SDP-u homoseksualnost 'privatna stvar' dok heteroseksualnost, naravno, nije?

Ministar Arsen Bauk najavio je da će Zakon o životnom partnerstvu doći u Sabor na drugo čitanje i izglasavanje prije ljetne stanke 15. srpnja. S obzirom na stabilnu Kukuriku-većinu, nema sumnje da će biti izglasan, što bi trebalo zadovoljiti sve građane RH, jer riječ je o zakonu koji će doista donijeti zaštitu i sreću dijelu hrvatskih građana, a ostale nikako ne ugrožava.

Ako to HDZ-u nije dovoljno da u drugom čitanju podrži Zakon o životnom partnerstvu, u pravu je Dubravka Šuica - HDZ će zbog svojih antigej izjava i djelovanja i dalje imati problema u Europi. Tako im i treba.