ZABRINUTI ZA GRAĐANE

HDZ traži stečaj NK Varaždina

13.12.2013 u 11:01

Bionic
Reading

Predloženi način preoblikovanja NK Varaždin neodrživ je, nepravedan prema građanima i krajnje poslovno neopravdan, a u interesu vjerovnika koji imaju utjecaj na gradsku vlast, smatraju u Gradskom odboru varaždinskog HDZ-a čije je čelništvo raspravljalo o odluci varaždinskog Gradskog vijeća da se uključi u preoblikovanje nogometnog kluba po kojem bi NK Varaždin postao sportsko dioničko društvo do sljedeće godine

Grad Varaždin će, prema zaključku većine vijećnika, dati milijun kuna za provedbu preoblikovanja te preuzeti klupski dug prema poreznoj upravi od 8,5 milijuna kuna. Preuzeta dugovanja bit će pretvorena u dionice pa bi Grad Varaždin mogao postati najveći dioničar NK Varaždina.

'Smatramo da je takav način preoblikovanja neodrživ, nepravedan prema građanima Varaždina i krajnje poslovno neopravdan iz nekoliko razloga. Odlukom Gradskog vijeća stvorene se dodatne obveze na teret građana. Naime, ako se cjelokupni projekt pretvorbe zaista i ostvari, Grad Varaždin kao novi vlasnik kluba preuzima i potencijalne obveze do 20 milijuna kuna. To je iznos koji trenutačno vjerovnici potražuju od NK Varaždin, a nije dio odluke Gradskog vijeća', upozorava čelništvo varaždinskog HDZ-a.

Budući da se radi samo o procjeni ukupnog stvarnog dugovanja kluba, hadezeovci smatraju da je nužno napraviti reviziju poslovanja NK Varaždina kako bi javnost saznala pravo stanje dugovanja i obveza kluba koje preuzima Grad Varaždin na sebe, točnije na teret građana.

'Nije nam razumljivo kako je gradska vlast uopće izašla s prijedlogom na Gradsko vijeće bez neovisne revizije poslovanja kluba. To je krajnje neodgovorno prema građanima, naravno pod pretpostavkom da Grad Varaždin namjerno ne prešućuje bitne informacije vezano uz cijeli proces', naglašavaju u HDZ-u.

Čelništvo varaždinskog HDZ-a upućuju i kritiku na izabranog novog vodstva NK Varaždin.

'Ne radi se o stručnim osobama iz poslovno-sportskog okruženja, već o osobama koje obnašaju političke funkcije. Stoga nemaju stručne kompetencije ni potrebna znanja za praćenje i realizaciju procesa preoblikovanja kluba na kvalitetan i ispravan način, a u interesu svih građana', smatraju varaždinski hadezeovci.

HDZ Varaždin također smatra da nije dobro da se o cjelokupnoj problematici preoblikovanja primjereno ne raspravlja i ništa ne poduzima kako i minulih godina.

'Sve dolazi na naplatu građanima, kao što je to i sada slučaj, a glomazna kvadratura sportskog objekta polako se pretvara u varaždinski slučaj 'stadion Maksimir'. Zato predlažemo praktično i lako ostvarivo rješenje u interesu građana, i to bez stvaranja bilo kakvih dodatnih obveza koje si Grad Varaždin trenutno ne može priuštiti na teret građana. Predlažemo stoga da Grad Varaždin sklopi ugovor o davanju na korištenje stadiona Varteks nogometnom klubu NK Varteks, koji je stvoren od navijačke udruge White Stones i kao takav nudi jedini zdrav pristup poslovanju kluba, kao i samoj budućnosti varaždinskog nogometa. Naziv i grb kluba navijača NK Varteksa već su sada dio tradicije te zaista nema razloga da se klub NK Varteks u potpunosti ne afirmira kao nekadašnji klub te da se kao i dosada klub navijača i građana nastavi samostalno financirati', smatraju u HDZ-u.

Za NK Varaždin predlažu stečaj, tako da obveze koje je klub stvorio ostaju samo njegove obveze, odnosno da ne idu na teret građana.

'Gradska vlast krenula je prema nepovoljnom rješenju za građane radi određenih političkih utjecaja koju vjerovnici NK Varaždina imaju na gradsku vlast jer bi u suprotnom potraživanja vjerovnika ostala neplaćena', tvrde čelnici varaždinskog HDZ-a koji pozivaju da se njihov prijedlog prihvati na Gradskom vijeću.