crobarometar

HDZ u slobodnom padu, potpora Živom zidu se prepolovila, SDP može samo trljati ruke

26.06.2019 u 19:41

Bionic
Reading

Rezultati europskih izbora, 'samouništavanje' Živog zida, ali i afere Plenkovićevih ministara obilježili su posljednjih 30 dana. Kako se to odrazilo na rejtinge političkih stranaka, donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

HDZ je i dalje vodeća stranka u Hrvatskoj s potporom od 24,9 posto, ali stranka je već peti mjesec zaredom u 'slobodnom padu'.

Zato je SDP skočio na 18,3 posto s 13 posto koliko su imali u svibnju. Toj je stranci ovaj rezultat jedan od najboljih u posljednjih godinu dana, javlja Dnevnik.hr.

Treći je izbor među hrvatskim građanima Neovisna lista Mislava Kolakušića koji trenutačno uživa potporu od 10,9 posto. MOST je pao u odnosu na svibanj i ovaj mjesec završava s potporom od 6,1 posto.

Živi zid je prepolovio svoju potporu, trenutačno mogu računati na potporu od 6 posto ispitanika, a još mjesec dana ranije bilježili su 11,6 posto potpore. Očito je da je dio njihovih birača otišao Mislavu Kolakušiću.

HSS mjesec završava s potporom od 3 posto. Odmah iza njih je HSU koji može računati na 2,6 posto, kao i IDS koji također uživa 2,6 posto potpore birača.

  • +8
Sinčić predstavio nove saborske zastupnike Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića trenutačno uživa potporu od 2,4 posto, dok HNS ima 2,3 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku imaju 1,8 posto, Reformisti Radimira Čačića su na 1,5 posto, a Zeleni na 1,2 posto potpore birača.

HDSSB trenutačno ima 1 posto potpore, jednako kao i stranka Pametno. Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, dobivaju 7,4 posto potpore. Zanimljivo, HRAST može računati na 0,6 posto, START na 0,5 posto, a GLAS na 0,4 posto. Neodlučnih birača je 7 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 986 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%