crobarometar

Ovako stoje stranke uoči izbora: Doznajte kome pada, a kome raste popularnost

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 23.05.2019 19:47
  • Objavljeno 23.05.2019 u 19:31
Crobarometar svibanj 2019.

Crobarometar svibanj 2019.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NOVA TV

Europski izbori, rasprave o Drugom svjetskom ratu, točnije Jasenovcu i Bleiburgu, ali i odlazak Uljanika u stečaj obilježili su svibanj, a kako se to odrazilo na rejtinge političkih stranaka donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

HDZ, SDP i Živi zid u slobodnom padu, Most u blagom oporavku

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je prvi izbor među biračima s potporom od 25 posto. No, ta stranka već četvrti mjesec zaredom ima lagani pad potpore, najlošije od dolaska na vlast. SDP je drugi izbor birača s potporom od 13 posto, ali je stranka u silaznoj putanji. Isto je i sa Živim zidom koji svibanj završava s potporom od 11,6 posto. Samo je MOST zabilježio lagani rast potpore i mjesec završava sa 7,2 posto potpore.

Tko je blizu praga?

Među ostalim strankama, prva do izbornog praga je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s potporom od 4,7 posto. Potom slijede Neovisni za Hrvatsku s potporom od 3,9 posto. Odmah iza njih je START koji trenutačno može računati na potporu od 3,8 posto ispitanika.

Pametno je na 3 posto. Slijedi HSS s 2,9 posto, zatim HNS sa 2,1 posto, a istu potporu od 2,1 posto ima i HSU. IDS svibanj završava s potporom od 1,8 posto, Promijenimo Hrvatsku s 1,5 posto, a istu potporu od 1,5 posto ima i Zelena lista. GLAS je na 1,4 posto, a HRAST na 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto potpore, što u zbroju iznosi 6,5 posto, a neodlučnih je 6,7 posto.

Crobarometar svibanj 2019.

Crobarometar svibanj 2019.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NOVA TV

Predsjednici pada popularnost iako je i dalje najpopularnija

Predsjednica bi uskoro trebala objaviti hoće li ući u utrku za drugi mandat, a njezin rad više građana ipak ne podupire. Onih koji ne podupiru njezin rad je trenutačno 47 posto, a onih koji podupiru 45 posto, dok ne zna njih 8 posto. Posljednji put ovako loš rejting među biračima predsjednica je imala u listopadu 2017.

Predsjednica je i dalje najpopularnija, o njoj pozitivan dojam ima 59 posto građana, a negativan njih 35 posto.

Ivan Vilibor Sinčić može računati da o njemu pozitivan dojam ima 41 posto ispitanika, a 45 posto negativan.

Crobarometar svibanj 2019.

Crobarometar svibanj 2019.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NOVA TV

Milan Bandić također može računati na 41 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 52 posto onih koji o njemu misle negativno.

Božo Petrov svibanj završava s potporom od 40 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, dok njih 46 posto ima negativan dojam.

Andrej Plenković, pak, ima većinu građana koji o njemu imaju negativan dojam, njih 59 posto, dok njih 33 posto ima pozitivan dojam.

O Davoru Bernardiću negativan dojam ima 61 posto ispitanika, a njih 25 posto pozitivan.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 985 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja.

Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!