NACIONALNI ODBOR

HDZ slavi 34. rođendan: Premoćno smo najjači, a slijede nova postignuća

15.06.2023 u 18:56

Bionic
Reading

Na sjednici Nacionalnog odbora HDZ-a, održanoj ususret 34. obljetnici osnutka te stranke, predsjednik Andrej Plenković izdvojio je četiri recentna postignuća Vlade: dogovor sa sindikatima o povećanju plaća, iskorištavanje sredstva za obnovu iz Fonda solidarnosti, porezne izmjene i sjajan uspjeh nedavnog izdanja eurobveznice, izvijestio je HDZ na svojoj Facebook stranici

Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo, naravno, i rezultatima svih anketa koje pokazuju da je HDZ i u 8. kalendarskoj godini mandata u Banskim dvorima uvjerljivo, suvereno, premoćno najjača stranka u Hrvatskoj, pišu HDZ-ovci.

'A slijede nova postignuća - poput dovršetka Istarskog ipsilona i autoceste Zagreb-Sisak, dolaska Rafala, rekordne turističke godine & daljnjeg rasta i plaća i zaposlenosti', naveli su.

  • +79
Zagreb: Obljetnica 34. godišnjice HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic

Nacionalni odbor HDZ-a jednoglasno je prihvatio Izvješće o radu i poslovanju stranke u prvom polugodištu 2023., koje je prezentirao glavni tajnik Krunoslav Katičić. Dokumentom su obuhvaćena i izvješća svih zajednica HDZ-a (mladež, utemeljitelji, žene, hrvatski branitelji, akademska zajednica, poduzetnici i obrtnici) & Zaklada Hrvatskog Državnog Zavjeta.

Saborski zastupnik s liste Hrvata izvan Hrvatske, Nevenko Barbarić, zahvalio je u ime sestrinskog HDZ-a Bosne i Hercegovine na svemu što su Vlada i premijer Plenković učinili i dalje čine, koristeći nikad snažniji međunarodni položaj Hrvatske, u borbi za punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Program obilježavanja 34. obljetnice osnutka HDZ-a nastavlja se tradicionalnim druženjem na stadionu NK Jarun.

Prije sjednice, kod spomen ploče dr. Franji Tuđmanu položeni su vijenci, a nakon sjednice Plenković je rekao da su razmotrili aktualni politički trenutak, učinjeno u proteklih pola godine i predstojeći izazovi i pozicioniranje HDZ-a kao vodeće stranke.

"Izrazili smo zadovoljstvo upravljanjem krizama u proteklom razdoblju, osobito gospodarskim rezultatima, visokom zaposlenošću od 1.670.000 ljudi, nezaposlenosti ispod 100.000 koja će se tijekom ljetne sezone dalje smanjivati". rekao je Plenković nakon sjednice stranačkih tijela održane povodom obilježavanja 34. obljetnice osnutka te stranke.

Smanjuje, dodao je, stopa inflacije, povećane su plaće u državnim i javnim službama za više od 219.000 zaposlenih, zadovoljni smo ubrzanjem procesa obnove, u potpunosti smo iskoristili sredstva Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres.

"Slijedi apsorpcija sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i nova sredstva 1,2 milijarde eura za koje smo se izborili, rekao je Plenković.

Izrazio je i velika očekivanja od turističke sezone koja će kapitalizirati članstvo u europodručju i šengenskom prostoru.

Razgovarali smo, kazao je, i o temama koje su bile u Hrvatskom saboru, paketima zakona iz područja socijale te o nekoliko važnih zakona koji slijede nakon javnog savjetovanja - od paketa zakona porezne reforme do zakona o izbornim jedinicama.

"Također se finalizira zakon o hrvatskom jeziku i sve će to biti tema javne rasprave, a nakon toga i saborske, kao i zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu". rekao je Plenković.

Najavio je i da se ide u daljnju funkcionalnu decentralizaciju i davanje funkcionalnih ovlasti županima, gradonačelnicima i općinskim načelnicima.

Može li Hrvatska do zlata u Rotterdamu?

Upitan, među ostalim, može li Hrvatska do zlata u nedjeljnom finalu nogometne Lige nacija Plenković je odgovorio kako misli da može ocijenivši sinoćnju utakmicu hrvatske reprezentacije kao jednu od najboljih ikada te dodao da se čuo s izbornikom Zlatkom Dalićem i čestitao njemu i igračima na fascinantnoj igri.

Dobiti Nizozemsku 4:2 u Rotterdamu u okolnostima kada su primili izjednačujući gol u 96. minuti i pokazali visok stupanj samopouzdanja, fizičke snage i kreativnosti u produžecima mogu samo vrhunske momčadi.

Podsjetio je kako Hrvatska ima broncu s posljednjeg Svjetskog prvenstva, sada već ima srebro Lige nacija. Mislim da je vrijeme za zlato i to bi bilo sjajno za ovu generaciju, izbornika, kapetana Modrića i sve igrače koji su u vrhunskoj formi sa izrazitim nogometnim i sportskim vještinama, ocijenio je Plenković.

Rekao je kako neće ići na nedjeljno finale već će ga gledati kod kuće.

Obilježavanje 34. obljetnice osnutka HDZ-a slijedi sjednicom Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" u prostorijama NK Jarun.