ODBOR ZA FINANCIJE

HDZ se pita: Je li lani deficit bio 4,1 ili 5,7 posto BDP-a?

09.06.2015 u 17:42

Bionic
Reading

Saborski Odbor za financije i državni proračun jednoglasno je prihvatio izvještaj o reviziji Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2014. zbog kojeg je pod upitnik stavljena i privatizacija Croatia osiguranja. O tome se povela i rasprava na Odboru za financije, a pažnju je izazvao i lanjski deficit

Odbor za financije na početku sjednice većinom glasova prihvatio je Godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2014. koji je na sjednici predstavio zamjenik ministra financija Igor Rađenović. Uvodno je podsjetio kako su lanjski prihodi bili 114,7 milijardi kuna, a rashodi 127,5 milijardi. Deficit je iznosio 13,5 milijardi ili 4,1 posto BDP-a.

No upravo je podatak o deficitu izazvao reakciju HDZ-ovog Ivana Šukera. 'Imamo mišljenje MMF-a i Povjerenstva za fiskalnu politiku koji su konstatirali da je deficit iznosio 5,7 posto BDP-a. Mi sada tu dobivamo materijale i podatke koji su rađeni po nacionalnoj metodologiji koja ne postoji. O kojem proračunu raspravljamo? Bojim se da će saborska većina donijeti odluku koja ne odgovara činjenicama', kazao je Šuker upitavši jesu li proknjiženi svi rashodi i koliki je dug zdravstva.

'Dok ne dobijemo te podatke, ne možemo znati koliki je deficit', poručio je Šuker.

Replicirao mu je zamjenik ministra Rađenović. 'Izračun deficita rađen je na isti način kao što je rađen i kada ste Vi bili ministar financija. Mi ne krijemo ovu drugu brojku. Nema skrivanja, sve brojke su javno dostupne', kazao je Rađenović.

Vladin dokument kritizirao je i HDZ-ov Goran Marić. 'Ovo je daleko od ozbiljnog dokumenta. Revizija vam je isto rekla da se ne može utvrditi koliki je deficit, odnosno da podaci o deficitu nisu pouzdani. Ja nakon svega nisam siguran ni u 4,1 posto, ni u 5,7 posto. Ni u što više nisam siguran. Izvještaj o izvršenju proračuna pokazuje da imamo ozbiljnih poteškoća s proračunom. Revizija je rekla da proračunske zalihe niste koristili sukladno zakonu, odnosno da su zalihe korištene za one namjene koje su mogle biti planirane proračunom', kazao je Marić.

Osvrnuo se i na pitanje koncesija. 'Vidi se da se koncesije ne naplaćuju, imate 170 milijuna kuna nenaplaćenih koncesija', kazao je Marić.

Na to mu je odmah odgovorio Rađenović. 'Svjesni smo da je naplata bila slabija, no sada smo promijenili način na koji utjerujemo koncesije. Sada će to raditi Carinska uprava', kazao je Rađenović.

Jednoglasno je prihvaćen i izvještaj o obavljenoj reviziji Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2014. Glavni državni revizor Ivan Klešić kazao je da nikada nije rađena revizija privatizacije Croatia osiguranja nego je Državna revizija radila redovitu reviziju prihoda državnog proračuna.

'Revizija je utvrdila da je prodaju dionica obavila Vlada iako nije stavljen van snage Zakona o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja iz 1991. koji definira da način privatizacije takvih društava određuje isključivo Sabor na prijedlog Vlade', kazao je Klešić.

Rad revizije pohvalio je HDZ-ov Goran Marić koji se također osvrnuo na privatizaciju Croatia osiguranja.

'Zanimljivo mi je ignoriranje nalaza da je netko donio neovlaštenu odluku. Revizija je nedvojbeno utvrdila da Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja iz 1991. nikada nije stavljen van snage što znači da o privatizaciji odlučuje Sabor. Kako je moguće da je nešto izvan snage kada to nikada nije napravljeno. Dakle, ne može opstati ugovor koji je nevaljan i koji je donijela neovlaštena osoba', rekao je Marić.

HDZ-ov Ivan Šuker napomenuo je kako je Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja i dalje na snazi ako ga nitko nije ukinuo.

'Rado bih vidio mišljenje Vlade na ovaj nalaz revizije, neka objasni vrijedi li zakon još ili ne. To je ključno pitanje, a sve ostalo je posljedica. Drugo je ključno pitanje odluka o dokapitalizaciji Croatia osiguranja, tko ju je donio, to može jedino skupština društva, a tko je tada u njoj sjedio', zanimalo je Šukera.

Odgovorila mu je SDP-ova Dragica Zgrebec.

'Što se tiče vrijednosti dionica dokapitalizacije, to niste revidirali i to ni nije vaš posao', kazala je Zgrebec obraćajući se Klešiću. Nadodala je da bi bilo odlično da je revizija ovako reagirala kada su se prodavali HT ili Ina.