PRESLAGIVANJE SNAGA

HDZ raskida 'koaliciju' s Kerumom?

Bionic
Reading

Ravnatelj splitske bolnice Dujomir Marasović najizvjesniji je predsjednik splitskog ogranka HDZ-a nakon što je Željana Kalaš, pritisnuta nezadovoljnim članstvom, lošim izbornim rezultatima, ali i Jadrankom Kosor, podnijela ostavku na tu dužnost. Marasovića je u njegovim ambicijama podržala i predsjednica stranke Jadranka Kosor, ali ne i svi članovi stranke

Ravnatelj KBC-a, najblaže rečeno, nije baš u ljubavi sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom s kojim je splitski HDZ u koaliciji, pa se Splićanima odmah nametnuo zaključak da će Marasović raskinuti koaliciju HDZ-a s Kerumovom listom u Gradskom vijeću Splita piše Slobodna Dalmacija. Taj je zaključak potkrijepljen i izjavom Željane Kalaš u kojoj kaže da će budući predsjednik ogranka imati potpunu autonomiju u odlučivanju o suradnji s gradonačelnikom Kerumom, a među dijelom splitskih HDZ-ovaca priča se i da je Kosor dala odriješene ruke Marasoviću u namjeri da raskine s Kerumom.

Međutim, raskidanje suradnje na gradskoj razini dovelo bi u pitanje HDZ-ovu vlast na županijskoj razini, koju sada održava koalicijom s Kerumovom listom, a nijedna stranka ne bi se lako odrekla vlasti u drugom gradu u zemlji i u prostorno najvećoj županiji. S druge pak strane HDZ-ovci kažu da ih u ovom trenutku puno više brine stanje unutar stranke. HDZ je u Splitu na posljednjim izborima dotučen, osvojio je tek četiri od 25 vijećničkih mjesta, a njegov kandidat i bivši gradonačelnik Ivan Kuret nije uspio proći u drugi krug izbora za gradonačelnika.

Zato smatraju da je sada puno važnije boriti se za oživljavanje stranke, nego za koaliciju s Kerumom.

Iako je, inače, Željana Kalaš izjavila da je njezina ostavka moralni čin nakon izbornog poraza od Željka Keruma, čini se da je bivša predsjednica splitskog HDZ-a tek preduhitrila smjenu koju su joj pripremale stranačke kolege. Osim Željane Kalaš, iz vrha splitskog HDZ-a mogli bi 'odletjeti’ i svi njoj bliski dosadašnji suradnici, a prvi na udaru su bivši gradonačelnik Ivan Kuret i njegov zamjenik Jozo Balić.

Šef najjače oporbene stranke u Gradskom vijeću Splita, SDP-ovac Marin Jurjević, nije bio iznenađen odlaskom Željane Kalaš, za koju tvrdi da nikada i nije predstavljala ključnu osobu splitskog HDZ-a. 'Njihov prvi čovjek za Split oduvijek je bio u Zagrebu, no očito je da HDZ nikada nije stajao lošije, a to je vidljivo i iz posljednjih izbornih rezultata. Rekao bi da je to odraz stanja te stranke u čitavoj Hrvatskoj. Urušavaju se unutar sebe', ističe Jurjević. Prema njegovu mišljenju, dolazak Marasovića na čelo splitskog HDZ-a mogao bi dovesti do nešto tvrđeg odnosa sa Željkom Kerumom i njegovim ljudima. S Kerumom je zapravo nemoguće koalirati jer on ne poštuje nikoga osim sebe samog. Nije tolerantan, on se i u vođenju grada ponaša kao privatnik, ne razumije da treba poštovati proceduru, dodao je jedan SDP-ovac.