PLANIRAJU POVRATAK

HDZ radoznalima: Već smo napisali nove zakone!

23.04.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Depolitizacija javne uprave i državnih tvrtki bit će jedna od glavnih preokupacija HDZ-a kad dođe na vlast, poručila je Martina Dalić s današnje konferencije 'Investicijski potencijal Hrvatske' u zagrebačkom hotelu Westin

'Prvi zadatak bit će novi zakon o državnim službenicima, novi zakon o njihovim plaćama koji će uvesti kriterij stručnosti i kvalitete rada. A donijet ćemo i novi zakon o uklanjanju prepreka za investitore koji će micati barijere na prijedlog poduzetnika. Poručujem radoznalima da su ovi zakoni već napisani', naglasila je Dalić.

Na panelu 'Uvjeti za stvaranje novog investicijskog ciklusa' Đuro Njavro istaknuo je važnost ulaganja u obrazovanje mladih ljudi.

'Najveći teret pregovora s EU-om iznijeli su upravo oni koje smo 90-ih slali na obrazovanje na inozemna sveučilišta. Makedonija svake godine daje stotinjak stipendija za stotinjak najboljih svjetskih sveučilišta. Hrvatska je imala sličan pokušaj koji je trajao samo jednu godinu', rekao je Njavro.


Kako bismo riješili problem nezaposlenosti mladih, Njavro predlaže da se plaće početnika oslobode doprinosa i poreza, čime bi postali atraktivniji za poslodavce.

Kratkoročno najveći problem Hrvatske, smatra on, deficit je proračuna koji nas 'vodi u ponor'.

'Tek kad to riješimo vratit ćemo povjerenje investitora', istaknuo je Njavro.

U srednjoročnom roku Hrvatska mora iskoristiti velik potencijal prehrambene industrije da bi po tom pitanju postala neovisna, a dugoročno je najvažniji zadatak ulaganje u ljudski kapital, zaključio je Njavro.