vrući izbori

HDZ-ovci u nedjelju biraju novi vrh stranke, evo koja su pravila na izborni dan

10.03.2020 u 20:31

Bionic
Reading

Nakon nekoliko tjedana kampanje HDZ će u nedjelju konačno izaći na birališta, te izabrati ili novog ili starog predsjednika te ostatak najvišeg vodstva stranke. Sam postupak glasanja sličan je onome na primjerice predsjedničkim izborima, no kada će biti otkriveni prvi privremeni rezultati izbora u HDZ-u nam danas nisu otkrili

Svi članovi HDZ-a na birališta će moći izaći u nedjelju od osam ujutro, a glasovat po načelu jedan član-jedan glas moći će sve do 19 sati navečer, propisuje Pravilnik o unutarstranačkim izborima.

Izbori u nedjelju na kojima će HDZ-ovci birati predsjednika, zamjenika predsjednika te potpredsjednike stranke provode se uglavnom kao i opći izbori na nacionalnoj razini, primjerice predsjednički izbori.

Pravo glasa na izborima u nedjelju tako imaju svi oni članovi koji su upisani u evidenciju članstva HDZ-a do dana donošenja odluke o održavanju izbora.

Kao i na općim izborima, HDZ-ovci će svoje biračko pravo na biralištu dokazati osobnom iskaznicom, ali i članskom iskaznicom HDZ-a.

Na biralištu će ih kao i na općim izborima dočekati birački odbor, ali moguće i promatrači. Naime, kandidati mogu za svako biračko mjesto predložiti po jednog promatrača koji će nadzirati rad biračkog odbora.

Na glasačkom listiću koji će HDZ-ovci preuzeti na biračkom mjestu bit će napisana imena kandidata, a oni će zaokružiti broj ispred imena onog za kojeg žele glasati. Podsjetimo, HDZ-ovci će predsjednika stranke moći birati između Andreja Plenkovića i Mire Kovača, zamjenika predsjednika između Tome Medveda i Ivana Penave, dok je će četiri potpredsjednika stranke birati između Zdravke Brušić, Olega Butkovića, Ivana Anušića, Branka Bačića, Davora Ive Stiera, Milijana Brkića, Tomislava Tolušića, Hrvoja Tomasovića i Ivana Kujundžića.

Samo glasovanje bit će otvoreno do 19 sati, a nakon toga će krenuti i zbrajanje glasova. Općinsko, gradsko i izborno povjerenstvo HDZ-a gradske četvrti zbrojit će rezultate glasovanja s biračkih mjesta za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a te ih u što kraćem roku dostaviti Županijskim izbomim povjerenstvima odnosno Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zagreba. Županijska povjerenstva će dostavljene rezultate ponovno zbrojiti i poslati ih Središnjem izbornom povjerenstvu koje će utvrditi rezultate glasovanja i obavijestiti mjerodavna tijela stranke.

Kada bi točno trebali biti objavljeni prvi privremeni rezultati izbora, tko će ih objaviti, koliko će biti promatrača, neka su od konkretnih pitanja za koje smo odgovor danas potražili u HDZ-u. Međutim, u stranci nam danas te odgovore nisu dali jer će, kažu, sve detalje oko dana izbora na press konferenciji u srijedu otkriti glavni tajnik stranke Gordan Jandroković i predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Damir Sesvečan.