cro demoskop

Plenkoviću velika prednost u utrci za šefa HDZ-a, iznenađenje u utrci za potpredsjednika

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 09.03.2020 19:55
  • Objavljeno 09.03.2020 u 19:08
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: rtl.hr

Nakon objave CRO Demoskopa RTL u suradnji s agencijom Promocijom plus objavio je rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za vodstvo HDZ-a. Istraživanje je rađeno od 31. siječnja do 4. veljače 2020. godine telefonski na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske

Po rezultatima i u općoj populaciji i među biračima HDZ-a bolje stoji aktualni predsjednik HDZ-a, uz ogradu da će na izborima odlučivati samo članovi HDZ-a.

Da Plenković i iduće četiri godine bude prvi čovjek HDZ-a poručuje 46,5 posto ispitanika opće populacije. Miru Kovača bira nešto više od četvrtine - 26,2 posto. Plenkovića znatno češće priželjkuju SDP-ovci, a Kovača birači Domovinskog pokreta Miroslava Škore i MOST-a. Uz to napomenu da ima neodlučnih (6,8 posto), ali i da petinu (20,4 posto) ispitanika izbori u HDZ-u ne zanimaju.

Među onima koji su se izjasnili kao birači HDZ-a (278 ispitanika) Plenković još uvjerljivije pobjeđuje - 77,6 posto, dok Kovača na njegovu mjestu želi 20,4 posto HDZ-ovaca. Treba reći da i ovdje kao i među općom populacijom oba kandidata bilježe rast potpore u odnosu na veljaču jer je tada još postojala opcija da se Tomislav Karamarko kandidira.

Ovdje je vidljivo da prema svjetonazorskim pozicijama Plenković bolje stoji širom cijelog političkog spektra. Uzima više i onih koji se izjašnjavaju kao lijevo krilo stranke, ali češći je izbor i kod desnog krila HDZ-a, javlja RTL.

Izbori za zamjenika predsjednika HDZ-a

Plenkovićev kandidat za zamjenika je Tomo Medved, a Kovačev Ivan Penava. U njihovoj borbi među općom populacijom je gusto, Medved tijesno pobjeđuje (Medved 35,3 posto, Penava 33,4 posto), ali među HDZ-ovim biračima ta je pobjeda znatno uvjerljivija.

Za aktualnog ministra branitelja Tomu Medveda (59,2 posto) izjasnilo se gotovo 60 posto HDZ-ovih birača, dok vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu bira 36,7 posto ispitanika. Ova bitka je važna, a oba tima, i "Odvažno za Hrvatsku" i "Opcija za promjene" za drugog čovjeka HDZ-a ima hrvatskog branitelja kao kandidata. I unatoč teškim riječima, niskim udarcima u unutarstranačkoj bitki na ovoj razini gotovo nije bilo ni disonantnih tonova.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: rtl.hr

Izbori za potpredsjednike HDZ-a

U izborima za potpredsjednika devetoro je kandidata, a bira ih se četvero. I u općoj populaciji i među HDZ-ovim biračima Milijan Brkić, koji je slovio kao glavni operativac u stranci, sada kada je on u kampanji, nije među odabranima.

Rezultati dvaju suprotstavljenih timova su - cik-cak! I kod opće populacije, a kod HDZ-ovih birača još uvjerljivije, prvi je izbor za potpredsjednika Davor Ivo Stier (25,7 posto), kandidat "Opcije za promjene" koji je prije četiri godine bio Plenkovićeva desna ruka, a sada ga preko Kovača, želi rušiti. Više od četvrtine birača HDZ-a njega želi za potpredsjednika.

Drugi izbor je Oleg Butković (19,6 posto), aktualni ministar i kandidat s Plenkovićeve liste, a treći smijenjeni ministar iz Plenkovićeve Vlade Tomislav Tolušić (13,9 posto) koji također podržava Kovača. Posljednji među njima je Plenkovićev: Ivan Anušić (10,2 posto) koji je vodio kampanju bivšoj predsjednici Republike.

Milijana Brkića, kojeg je Plenković naslijedio sa stranačkog Sabora održanog prije pada tadašnje Vlade kao svog zamjenika u stranci za potpredsjednika priželjkuje 7,8 posto birača HDZ-a, Branka Bačića (6,9 posto) nešto manje, a ispod pet posto su Zdravka Bušić (4,9 posto), Hrvoje Tomasović (4,5 posto) i Ivan Kujundžić (1,6 posto).

Naravno da će u nedjelju riječ, odnosno glas imati samo članovi HDZ-a, njih oko 210 tisuća, a iako i jedan i drugi tim žele na svim pozicijama samo svoje ljude, takva čista kombinacija gotovo je nezamisliva.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!